Hittills i år har det kommit in 3 376 anmälningar om arbetsplatsolyckor till Arbetsmiljöverket. De flesta uppmärksammas aldrig utanför den egna arbetsplatsen, men får stor betydelse för den som drabbas. Vi valde en slumpvis dag, den 18 oktober i år, för att se vilka olyckor som anmäldes till Arbetsmiljöverket en helt vanlig dag.

Kristinehamn: Tumme träffades av sågklinga

”Vid sågning med cirkelsåg uppstod ett ’hugg’ och ena tummen träffades av sågklingan.”

Filipstad: Personen fick sy 6 stygn

”Skadan är på höger pekfinger, insidan vid den översta leden. Ingen skelettskada, bara mjukdelar.
Personen uppsökte sjukvård. Personen fick sy 6 stygn och sedan åka hem.”

Sala: Finger i mixer

”Fick ett finger i mixern och flera skärsår. Fick sy med 4 stygn.”

Uppsala: Sena i tummen har gått av

”Blandade bruk med borrmaskin och handsken fastnade i chucken och tummen lindades in i handsken. Tummen svullnade upp och blev blå och ledlös. Sena i tummen har gått av.”

Bollnäs: Fraktur på höger fot

”Skadans omfattning blev en fraktur på höger fot/spricka.”

Emmaboda: Skada på sena och muskel

”En skada på en sena och en muskel krävde operation och resulterade i sjukskrivning, oklart hur länge.”

Uppsala län: Vrider upp tummen mot handleden

”Boende tar tag i min tumme, håller hårt, och vrider tummen upp mot handleden.
Boende släpper inte, trots mina försök att få denne att släppa, trots att jag försöker med min andra hand att bända loss dennes fingrar så försiktigt jag kan för att inte skada den boende.”

Malmö: Halkade på vitlöksklyfta

”A halkade på en vitlöksklyfta och landade med ryggen på metallkanten av miljöbandet /…/ Efter samtal med läkare har det konstaterats en fraktur i ryggen.”

Karlstad: 3 brutna revben och blod i lungan

”Häst sparkade. Träffade i sidan/ryggen. Föll och slog i huvudet i fallet. 3 brutna revben. Blod i lungan, Spräckt ögonbryn.”

Eslöv: Personen svimmade

”Kärlet föll ner och knockade personen i ansiktet med spräckt näsa som följd. Personen svimmade, återfick medvetande på plats men har dåligt med minne om händelseförloppet.”

Göteborg: Skar sig i handleden

”Vid nedläggningen av verktyget så snurrade fortfarande kapskivan och NN fastnade med sin handske i den snurrande klingan, vilket resulterade i att NN skar sig i handleden.”

Trollhättan: Stor sårskada på tumme

”Jag skulle ta bort skräp mellan en sågklinga och skyddet, när jag råkade komma i kontakt med klingan som var i drift. Omfattningen blev en stor sårskada på insidan av vänster tumme.”

Sandviken: Sytt 6 stygn i bakhuvudet

”När han gick in igen mötte han sin kollega som då blödde från bakhuvudet men visste inte vad som hänt. /…/ besked om att skadan inte var allvarlig men man har sytt 6 stygn i bakhuvudet och hon har drabbats av hjärnskakning.”

Höör: Smärtpåverkad och svimmar

”När den drabbade kommit loss finns det synbara skador på lill- och ringfinger på vänster hand. Fingrarna såg deformerade och platta ut. Mindre sårskada. Den drabbade är tydligt smärtpåverkad och svimmar av.”

Torsås: Kläms mellan ring och pall

”Något osäkert förlopp. Vi bedömer det som att den skadade skulle lyfta en materialring då ringen glider av och den skadade kläms mellan ring och pall.”

Malmö: Kokhett vatten över bröstet och magen

”Personen skulle ta ut ett djupt bleck ur ugnen /…/ där pasta kokades inför lunchen. När hon drog ut blecket från ugnen, ungefär i ansiktshöjd, får hon kokhett vatten över bröstet och magen.”

Karlskrona: Halva tummen krossas

”Klämmer tummen på kärllyften vid låsläppen när kärl är under upphissning. Halva tummen krossas.”

Älmhult: Sågade sig i fingret

”Han använde sig av en kapgirsåg och sågade sig i vänstra långfingret. Det resulterade i ett stort jack i fingret.”

Linköping: Ramlade över cykeln

”Åkte cykel från en kund till kontoret för att hämta en nyckel. Strax innan kontoret började hon att bromsa , men bromsen tog inte utan använde cykelns handbroms som tog väldigt hårt så hon ramlade över cykeln.”

Stockholm: Knytnävsslag och stryptag

”Sedan tas det till fysiskt våld. Olika uppfattningar om vad som hände, den ena säger att han fick 2 knytnäveslag i ansiktet samt att denne blev skallad. Den andra säger att han blev utsatt för stryptag runt halsen samt ett slag mot ansiktet.”

Stockholm: Stryptag

”En argumentation uppstår som ganska fort övergår till att personen ger sig på föraren på förarplatsen med slag mot ansikte och öra. Föraren försöker skydda sig och försvara sig. De hamnar utanför förarplatsen och tumlar ut ur bussen och ner i diket utanför. Föraren försöker hålla fast personen men personen får stryptag på föraren så att denne håller på att tappa luften och medvetandet/…/Föraren är chockad och har stress och ångestsymptom efter händelsen.”

Skellefteå: Hörde hur det knakade till

”Den ena lyfte upp mig i vristerna och den andra tog armarna runt bröstkorgen och klämde åt. Jag blev både rädd, överraskad och kände att det gjorde ont i bröstkorgen. Jag skrek till att dom skulle sluta men då tryckte han som höll mig runt bröstkorgen bara hårdare och då hörde jag hur det knakade till och då skrek jag igen ännu högre.”

Linköping: Fick en fraktur i foten

”Konsulten körde sin truck baklänges och tittade inte sig över axeln, krockade med stillastående truck som hade stannat i gången. Gjorde sig illa i kollissionen och fick en fraktur i foten, när hans fot åkte in i pallen på trucken som stod stilla.”

Östergötland: Kastrullen träffar näsan

”Personal lagar mat med brukaren. Personalen håller i kastrullen under tiden annan personal lägger potatis i den. Brukaren slår då till kastrullen så att den träffar näsan på personal.”

Norrköping: Fick ett hårt slag i huvudet

”Brickvagnen hamnade på mitt huvud, Jag fick ett hårt slag på huvudet, Jag fick en bula, mycket ont i huvudet, yrsel, väldigt trött och illamående.”

Stockholm: Föll från en stege

”Anställd föll ner från en stege då han skulle klättra mellan nivåskillnader på ett tak.”

Stockholm: Slog en anställd på käken

”Då slog han en anställd på käken/hakan och sen när nästa anställd kom så slog han henne på näsan för att sedan försöka slå en tredje anställd men missar henne och då kommer flera anställda och brottar ner den misstänkte och tog in honom till lagret tills polis kom och även ambulans.”

Så gjorde vi

Arbetet har begärt ut samtliga dokument med rubriken ”Anmälan om olycka” som inkommit den 18 oktober till Arbetsmiljöverkets diarium. Själva olycksdatumet kan alltså vara ett annat.