Haiti strejkar mot kidnappningar: ”Ingen är säker”
Haiti är ett land i fritt fall. På de flesta håll i världen strejkar fack för bättre villkor. I Haiti strejkar arbetare mot kidnappningar.
I lördags kidnappades 17 personer knutna till en kristen amerikansk biståndsgrupp i utkanten av den haitiska huvudstaden Port-au-Prince. På måndagen gick fackföreningar och ideella organisationer ut i generalstrejk mot det katastrofala säkerhetsläget i landet.
– Alla är oroliga. De kidnappar människor från alla sociala klasser, säger Mehu Changeux, ordförande för transportfacket APCH, till lokala radiostationen Magik 9 enligt CBC.
– Ingen är säker.
Gäng kidnappar hundratals
Butiker och skolor håller stängt och kollektivtrafiken står stilla, rapporterar nyhetsbyrån AP. Tusentals har demonstrerat med krav på att missionärerna och deras anhöriga ska släppas.
Kidnappningen var den största i sitt slag på flera år och genomfördes enligt haitisk polis av gänget 400 Mawozo, som har en lång historia av mord och utpressning.
Enligt FN-siffror rapporterades 328 kidnappningar från januari till augusti 2021, att jämföras med 234 för hela fjolåret.
Naturkatastrofer och attentat i Haiti
Situationen i Haiti har länge varit ansträngd. Redan i januari gick facken ut i generalstrejk mot kidnappningar, vilket Arbetet Global tidigare rapporterat om.
Sedan dess har president Jovenel Moïse mördats i ett dramatiskt attentat, den 7 juli, och den politiska osäkerheten i västra halvklotets fattigaste land har förvärrats ytterligare.
En dryg månad efter presidentmordet drabbades Haiti av en jordbävning som dödade över 2 200 människor och förstörde tiotusentals hem.
Minst 220 000 dog i jordbävning
Haiti har heller aldrig hunnit återhämta sig från den förödande jordbävningen 2010 som slog landet i spillror och enligt regeringens siffror dödade minst 220 000 människor.
Nu råder bränslekris, ekonomisk brist och laglöshet.
Diego Toussaint, som driver ett solcellsföretag i huvudstaden, säger till nyhetsbyrån Reuters att folket lever i rädsla.
– Strejken är vårt sätt att säga att vi inte klarar det längre.
Haiti
Många av Haitis drygt elva miljoner invånare lever i djup fattigdom. Sedan millenieskiftet har landet drabbats av en statskupp (2004), orkaner (2008 och 2016), en av de dödligaste jordbävningarna i mänsklighetens historia (2010), ett presidentmord (2021) och ytterligare en jordbävning (2021).
Uppgifter om Haitis arbetsmarknad är osäkra men mer än två tredjedelar av haitierna i arbetsför ålder beräknas sakna regelbunden inkomst.
Som en följd av det rådande politiska kaoset, våldet och den rekordhöga arbetslösheten är det vanliga fackliga arbetet lamslaget. Centralorganisationerna Confédération des Travailleurs Haïtiens (CTH), Confédération des Traveáillers des Secteurs Public & Privé (CTSP) och Coordination Syndicale Haitienne (CTH) är samtliga med i världsfacket Ituc.
Källor: UI/Landguiden, Union to Union