Präster, nunnor, affärsmän, läkare, dansare och elever. Ingen kan vara säker på att inte bli ett offer i Haiti där en kidnappningsvåg drar fram.

I november förra året mördades en ung elev, Evelyne Sincère, vilket ledde till stora protester mot våldet.

Kidnappning kan nu närmast liknas vid en industri som blivit så omfattande att till och med president Jovenel Moïse varnar för att det kan drabba landets ekonomiska utveckling.

Flera fack har utlyst en generalstrejk den 1 och 2 februari där de kräver att regeringen gör något åt säkerhetsläget.

Facken vill också att regeringen ska kompensera de familjer vars anhöriga har kidnappats.

Bakom generalstrejken står centralorganisationen CTH, som organiserar anställda inom textilindustrin, juristernas fackförbund samt människorättsorganisationer.

Den senaste veckan har ett tiotal kidnappningar rapporterats, skriver den Latinamerikanska nyhetsbyrån Prensa Latina.

President Jovenel Moïse har svarat med en uppmaning.

– Jag behöver er hjälp. Jag behöver befolkningens stöd. Jag vill se ett äktenskap mellan polisen och befolkningen så att vi kan ta dessa gärningsmän i nacken, kommenterade han våldsbrotten i landet enligt amerikanska Miami Herald.

Ett problem är att många av offren anser att det lönnlöst att kontakta polisen.

Haiti lider fortfarande av sviterna efter den stora jordbävningen 2010 som ledde till att det redan fattiga landet drabbades av ekonomisk misär.

Den senaste tiden har oroligheterna ökat ännu mer. Samtidigt som fattigdomen är påtaglig pågår även en politisk dragkamp.

Oppositionen har uppmanat till gatuprotester och kräver att president Jovenel Moïse avgår eftersom de anser att han är inblandad i en korruptionsskandal.

Men oppositionen och regeringen strider också om ett förslag till en ny konstitution som väljarna ska folkomrösta om i april.

Statistiken om hur vanligt det är med mord och våldsbrott i Haiti är osäker men enligt en uppskattning som Världsbanken hänvisar till så var antalet mord per 100 000 invånare 10 år 2018. Motsvarade siffror för Sverige och USA är 1 respektive 5 per 100 000 invånare.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Haiti

Landet har drygt 11 miljoner invånare och är västra halvklotets fattigaste land. En stor del av befolkningen lever i djup fattigdom. Landet har drabbats av orkaner 2008 och 2016, liksom den stora jordbävningen i början av 2010.

Uppgifter om Haitis arbetsmarknad är osäkra men arbetslösheten är mycket utbredd liksom undersysselsättningen. Mer än två tredjedelar av haitierna i arbetsför ålder beräknas sakna en regelbunden anställning.

Som en följd av det rådande politiska kaoset, våldet och den rekordhöga arbetslösheten förekommer praktiskt taget inga kollektiva förhandlingar. Centralorganisationerna Confédération des Travailleurs Haïtiens (CTH), Confédération des Traveáillers des Secteurs Public & Privé (CTSP) och Coordination Syndicale Haitienne (CTH) är samtliga med i världsfacket Ituc.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Union to Union