Efter att hon tackat ja till att nomineras till partiledare för Socialdemokraterna gav Magdalena Andersson snabbt besked om sina prioriteringar om hon blir vald.

En av hennes prioriteringar är välfärden och att förbjuda vinstjakten inom skolan. Att hon, som troligen kommer bli Sveriges nästa statsminister, tänker ta strid för detta är ett viktigt besked till Sveriges alla elever och lärare. Det banar också vägen för nästa strid: vinstjakten inom vård och omsorg.

Problemen med vinst inom vård och omsorg är minst lika stora som de är inom skolan. På grund av privatiseringar har den svenska vården och omsorgen förvandlats till en jaktmark för kapitalismens rovdjur.

Precis som varje skattekrona till skolan ska gå till elever och lärare ska varje skattekrona ämnad för vården gå till vårdtagarna och vårdpersonalen.

Den odrägliga arbetsmiljön

Verkligheten bjuder på många goda argument för varför vinstförbud bör införas inom vård och omsorg. Minutscheman i hemtjänsten som stressar vårdpersonalen och innebär gratis arbete när en resa mellan vårdtagarna tar mer än vad GPS:en har beräknat.

Anställda inom privat hemtjänst vittnar om att de inte fått någon sjuklön under pandemin vilket inneburit att sjuka medarbetare har kommit till jobbet. Det råder också underbemanning vilket innebär att vårdpersonal får ge stöd till brukare själva när det egentligen skulle behövas två för vissa vårdmoment. Konsekvensen blir fysiska och psykiska skador för vårdpersonalen.

Samtidigt kommer privata vårdgivare med ytterligare sparkrav för att öka sin vinst och inom det offentliga drabbas man av nedskärningar. Den offentliga vården urholkas på samma sätt som skolan av de privata vård- och omsorgsföretagen.  

Samtidigt som personal sliter ut sig finns det vårdtagare som inte får den vård de ska ha och har rätt till. De hinns inte med eller prioriteras bort. Det finns både äldre exempel som med Attendos äldreboenden, eller nya som med Berggården i Örebro som fram tills nyligen drevs av Norlandia. Vad som är tydligt är att det inte är kvalitativ vård som är i fokus, det är vinsten och ersättningen från kommunerna och regionerna.

Fusk med skattepengarna

Utöver sparkrav som går ut över vårdtagare och vårdpersonal har också en granskning som reportrar från Arbetet och Kommunalarbetaren gjort visat att 66 privata hemtjänstföretag portats från att bedriva hemtjänst sedan 2013 på grund av att de medvetet har fuskat med tidsrapporteringen till kommunen för att få mer ersättning. Fusket har bland annat skett genom att manuellt registrera avbeställda hemtjänstbesök på vårdpersonal som egentligen har rast.

Detta blir ännu ett exempel på hur riskkapitalister inte förnekar sig. Vinstmaximering är det viktigaste, det är så marknadens logik fungerar. Det är tämligen uppenbart att det inte är en modell för välfärdsverksamhet. Att skattepengar försvinner i fusk gör privat vård och omsorg både dyr och ineffektiv i jämförelse med offentlig vård och omsorg.  

Skolan först, sen vård och omsorg

Medan privata vård- och omsorgsföretag fuskar till sig skattepengar och sparar in på kvaliteten på vården för att öka vinsten så finns det stora behov av mer resurser inom den offentliga sjukvården.

Det behövs fler vårdplatser och fler anställda, både för vårdtagarnas och personalens skull. Det är dit pengarna måste gå, inte ner i riskkapitalisternas fickor.

Låt skolan bli den första sektor som blir fredad från profitörerna. Sen är det dags för vården och omsorgen.