I helgen publicerade SVT nyheten om en gigantisk global skatteläcka, ”Pandoraläckan”. Materialet som består av nära 12 miljoner dokument avslöjades av ett internationellt journalistnätverket. Här bevisas hur enorma summor har gömts undan genom anonyma brevlådeföretag och stiftelser i skatteparadis.

Hittills har 200 svenskar identifierats vara inblandade, som DJ-gruppen Swedish House Maffia, en börs-vd och en medlem i Hells Angels. Internationellt återfinns bland andra Tjeckiens premiärminister och Jordaniens kung.

Och fler inblandade lär tillkomma. Förmodligen finns det fler fula fiskar i vattnet som ännu inte blivit påkomna än.

Viktigt avslöjande

Sådana här avslöjanden behöver göras. Och här blir det tydligt vilken viktig roll media spelar, både för att föra upp ljusskygg verksamhet som denna till ytan men också för att göra det svårare för skattesvindlare i framtiden.

Men frågan är vad avslöjandet kommer att leda till här i Sverige. Om det kommer göra det svårare för rika svenskar att föra ut skattemedel ur landet. Sanningen är att svaret lär bli olika beroende på vilket parti man frågar.

För det finns fakta här, som högern med Moderaterna i spetsen helst undviker. Skatteverket beräknar nämligen att Sverige går miste om enorma summor varje år i den avsiktliga eller oavsiktliga skatteflykten. 2007 beräknades 133 miljarder skattekronor försvinna. Som jämförelse uppgår alla reformer i höstbudgeten till 74 miljarder kronor.

Vilket fusk är värst?

Nej, Moderaterna pratar hellre om annat än skatteflykt. De fokuserar hellre på annat, nämligen bidragsfusket. Och visst behöver detta också bekämpas, ungefär 18 miljarder kronor betalas felaktigt ut årligen, varav hälften dock beräknas vara omedvetet.

Men någonstans handlar det om proportioner. Fast mest handlar det om något annat, om ideologi.

Till att börja med är en jakt på börs-vd:ar som ”skatteplanerar” snarast riskabelt i Moderaternas värld. Det är ju trots allt delar av partiets kärnväljare vi pratar om här.

”Bidragstagare” däremot, är en grupp som Moderaterna i princip har förklarat krig mot. Med en närmast manisk övertygelse vill partiet se till att människor, även de sjuka och utförsäkrade, ska jobba i vilket jobb och till vilken lön som helst. Försörjningsstöd, anser de, ska ges mot aktivitetskrav och istället för pengar ska matcheckar delas ut.

Klassförakt och falskhet

Att det är samma människor som de lägger mest energi på att granska för eventuellt fusk är inte konstigt i Moderaternas värld. 

Och ja, det hela ger ett eko av klassförakt, med det är ju inget nytt. 

Men kanske ännu värre är att det också klingar falskt, för varför ska de som stjäl de riktigt stora skattepengarna lämnas i fred?