Stå upp i baren framför din stora stark. Träng dig med med dina kompisar runt bordet. Sedan i onsdags finns det inte längre några pandemirestriktioner för den som vill gå ut på krogen.

Roligt för den som har längtat ut i folkvimlet så klart, men hur är det egentligen för de som står bakom bardisken?

På den klassiska Stockholmskrogen Gröne Jägaren på Södermalm står ”Bullen” och serverar varsitt glas cava till två kvinnor när Arbetet dyker upp på torsdagseftermiddagen. Han har stått här bakom bardisken i 18 år, och beskriver samhällsöppningen som ”det bästa som har hänt”.

”Bullen” på Gröne Jägaren tycker att de borttagna restriktionerna är ”det bästa som har hänt”.

– Det har varit förjävligt. De har ju skött det så vanskligt. Tunnelbanorna och deras egna systembolag har funkat hur bra som helst, men inte det kommersiella, säger han.

Gårdagen, alltså första dagen utan restriktioner, beskriver han som ”kaos med ordning”. Helgen, som också är lönehelg, tror han kan bli mer intensiv.

– Det är ju ungdomarna som kommer vara ute här igen. De andra kommer att hålla sig hemma för de vet vad som kommer.

Nervös inför lönehelgen

Ett stenkast bort längst Götgatan, vid Medborgarplatsen, ligger restaurangen Skål. Med sin stora uteservering hade man där mycket folk redan förra helgen, berättar Julia Wykocka som jobbat på rataurangen sedan i början av juli.

Hon är glad över att restriktionerna tas bort för att hon själv kan gå ut igen, men är lite nervös inför lönehelgen.

– Jag tror att det kommer vara ganska mycket nu i helgen. För nu kan man vara hur många som helst också inne i lokalerna.

Finns det en oro med trängseln?
– Det blir ju lite jobbigt när alla står jättenära varandra. Man vet ju inte heller vilka som är vaccinerade eller inte. De säger att de som inte är vaccinerade ska hålla koll och vara försiktiga. Men jag tror inte att de kommer att vara det.

Julia Wykocka är lite nervös inför trängseln med både lönehelg och borttagna restriktioner på samma gång.

Seif Abassi, har jobbat i tre år i Bara-koncernen som driver ett antal restauranger och barer i Stockholm.

Den här torsdagseftermiddagen står han bakom bardisken på Baras backe, en bit upp i Götgatsbacken från Medborgarplatsen. Han är inte så orolig för pandemin.

– Den är inte borta, den finns ju kvar. Det är väl en personlig grej hur orolig man är men man får ju vara försiktig ändå, säger han.

Ingen stor skillnad

För Seif Abassi känns det bra att samhället öppnar upp igen. Men just på baren där han står i dag blir det inte någon jättestor skillnad, menar han.

– I vanliga fall är det ganska mycket sittande gäster här. Men vi har andra restauranger där det är lite mer nattklubb. Där kommer det att vara väldigt annorlunda.

Seif Abassi har märkt att folk ”är lite taggade på att komma tillbaka till det vanliga livet”.