En regeringsbildning utan vanligt folk
Stefan Löfven och Annie Lööf måste komma överens med Nooshi Dadgostar om den grundläggande frågan i svensk politik, skriver Arbetets politiska redaktör.
En veckas betänketid är över. Stefan Löfven avgår och låter talman Andreas Norlén ta över processen.
Nu väntar alltså det fjärde, kanske också det femte och sjätte, försöket att få till en regering på den mandatfördelning som svenska folket röstade fram 2018.
Kan Stefan Löfven komma tillbaka som statsminister? Tja, kanske. Svårare blir det att få igenom en budget, särskilt som att L förklarat sig lojala med Moderaterna och Sverigedemokraterna.
Det är klart att saken hade varit enklare om Centerpartiet inte hade låtsas att V:s politik om gratis mediciner till barn är ungefär samma sak som SD:s längtan efter att göra Stockholm till ett nytt Budapest.
Men politik ska tydligen inte vara enkelt.
Det ska löna sig att äga
Så vad kommer regeringsbildningen sommaren 2021 handla om? Att riket kan få en regering som förmår att hantera coronapandemin, om man får tro Stefan Löfven.
Det ligger förstås en del i det. Men lita inte på att det är vad oppositionspartierna nu går runt och funderar på.
Titta bara på de punkter Moderaterna presenterade i helgen för att locka över Centerpartiet till Ulf Kristerssons regeringsunderlag.
Det är idel politik som syftar till att det ska löna sig att äga. Annie Lööf avvisade det hela, men det sätter fingret på något centralt.
Ska klyftorna växa?
Precis som Widar Andersson noterat i Folkbladet så är den nuvarande politiska krisen ett uttryck för att partierna under lång tid mer har brytt sig om tillståndet i politiken än om tillståndet i Sverige.
Den grundläggande frågan i svensk politik är ju trots allt inte om vi har en regering som förmår hantera covid-19.
Frågan är om klyftorna ska få fortsätta att växa eller om vi tillsammans kan öka jämlikheten.
Det är den saken Stefan Löfven, Annie Lööf och Nooshi Dadgostar måste reda ut nu.