Komikern Aron Flam blev i dagarna friad av Patent- och marknadsöverdomstolen.

Beredskapsmuseet ansåg att omslaget till hans bok Det här är en svensk tiger från 2020 inkräktade på upphovsrätten till Bertil Almqvists verk med nästan samma namn.

Två instanser har nu friat Flams parodier på konstverket. En seger för satiren.

Men även innehållet i Flams bok, som ska behandla svensk antisemitism, Sveriges medlöperi under andra världskriget och hur historikerna förtigit detta, har bemötts av kritik – då det finns flera böcker på ämnet.

Storm på Twitter

Detta har resulterat i något av en lågintensiv storm runt boken på Twitter.

Efter att författaren skrivit ”Du kanske ska läsa boken så du vet vad ”detta” ens är? Just nu vevar du som en drucken boxare” samt ”Vet du ens vilken ände du bör torka dig efter att du har varit på toaletten?” till historikern Mikael Nilsson har denne, sedan i mars, nitiskt gått igenom Det här är en svensk tiger

”Skicka gärna ett recensionsex så ska jag gå igenom varenda fotnot, påstående och citat”, skrev Nilsson då och ni kan aldrig ana vad som hände sen.

Det är nu slutet på juni och Nilsson fortsätter att via Twitter rapportera fel han hittat. Så sent som i måndags, mitt i pågående misstroendeförklaring i riksdagen, kom ett ”STOPPA PRESSARNA!” från historikern som lokaliserat ännu ett plagiat i Flams notapparat. 

Faktagranskat Flam i 3 månader

Vi tog ett samtal med mannen som faktagranskat Aron Flams bok – i tre månader.

Hur kommer det sig att du började faktagranska boken?
– Jag blev i princip utmanad av honom på Twitter att recensera boken. Så då gjorde jag det. Jag visste redan, utifrån saker jag läst i pressen som han sagt om boken och saker jag hört honom säga i poddar att han skarvade med sanningen en del. Men jag kunde dock aldrig ana hur illa det verkligen förhöll sig.

Vad har du hittat när du gått igenom den?
– Jag har hittat allt från grammatiska misstag, feltolkningar av historiska skeenden och tendentiösa urval av källor/litteratur till mängder av faktafel, rena falsarier och direkta lögner. Exempelvis att Sverige tvingades att betala krigsskadestånd, att svensk järnmalm och kullager betalades i guld – att detta guld var stulet från mördade judar – samt att svenska folkhemmet byggdes på guld stulet från desamma. 

Jo, det har tagit lång tid

Mikael Nilsson

– Och omfattande plagiat. Bland annat är nästan samtliga källhänvisningar i bokens två sista ”empiriska” kapitel plagierade från ett dokument framtaget av amerikanska utrikesdepartementet som finns tillgängligt online.

– Boken är ett totalhaveri som sett till de påståenden som görs om svenskt agerande under kriget – vilket är de delar jag har granskat – nästan inte innehåller någonting som är sant eller rättvisande.

Finns inget slutdatum

Du har ju gjort det här ganska länge nu, tar det inte väldigt mycket tid?
– Jo, det har tagit lång tid. Det är också förklaringen till att ingen har orkat göra en dylik granskning tidigare. Men sett till det objektiva resultatet så har det varit värt det.

Har du satt något slutdatum för granskningen?
– Nej, inget definitivt slutdatum finns. Det mesta är dock redan gjort, även om en del mindre saker finns kvar att granska.

Vad har responsen varit?
– Responsen har varit till största delen väldigt positiv. Det gäller även reaktionerna från många av Flams tidigare fans som även de blivit förfärade över att ha blivit förda bakom ljuset av hans bedrägeri på detta vis. Men, visst, det finns fortfarande vissa faktaresistenta individer som inte bryr sig om den historiska verkligheten, som helt och hållet baserar sina reaktioner på känslor och som fortsätter att försvara Flam och bokens innehåll. Men fakta bryr sig som bekant inte om deras känslor.

Har Aron Flam själv svarat?
– Aron blockade mig nästan omedelbart när jag påbörjade granskningen. Det enda sätt på vilket han sedan ”bemött” kritiken har varit genom personangrepp bakom blocken.

”Boken har inga kvaliteter”

Kan du se några som helst kvaliteter med boken?
– Nej, boken har inga kvaliteter, i bemärkelsen att den förtjänar att läsas av någon som är intresserad av hur det faktiskt gått till historiskt, över huvud taget. Sedan kan man tycka att det är bra att svensk flykting- och säkerhetspolitik under 30- och 40-talet granskas och kritiseras.

– Men det har mängder av historiker redan gjort och Flam bidrar inte med någon sakkunskap eller unikt perspektiv alls. Det enda unika bidrag han ger läsaren är i form av missuppfattningar, hot takes, faktafel och rena lögner.

Vad tycker du man borde läsa i stället?
– Definitivt Klas Åmarks Att bo granne med ondskan. Finns fler förstås, men den sammanfattar forskningen bra och kritiskt.

Arbetet Kultur har sökt Aron Flam för kommentar.