Stigande priser och hög inflation oroar Argentinas vänsterregering. För att få bukt med problemet har president Alberto Fernández därför bestämt att inget nötkött får exporteras under 30 dagar.

Redan några timmar efter att förbudet infördes sjönk priset per kilo på nötkött och staten kan räkna med ett överskott av kött på den inhemska marknaden under maj, skriver spanska El País.

Kritikerna är dock många. Från och med i dag, torsdag, stoppar landets köttbönder sina leveranser av nötkött för den argentinska marknaden i nio dagar. De oroas över att regeringen kommer att förlänga exportförbudet vilket kan innebära stora inkomstförluster och i slutändan arbetstillfällen.

Boskapsuppfödning i Entre Ríos i Argentina.

Nötkött står för ungefär 10 procent av all Argentinas export. Under 2020 hade sektorn en omsättning på drygt 30 miljarder kronor.

”Det är galet att stänga nötköttsexporten. De kommer att förstöra allt som det tog så många år att bygga efter 2006 när de stängde exporten”, skriver högerpolitikern Alfredo De Angeli på Twitter.

Han refererar till perioder mellan 2006 och 2015 då dåvarande vänsterregeringar också tog till exportförbud för att stoppa prishöjningar av kött. Enligt uppgifter gick då minst 10 000 arbetstillfällen förlorade samtidigt som uppfödningen av nötkreatur minskade. Inflationen gick heller inte att kontrollera.

Kina är en av de största importörerna av argentinskt nötkött. Köttbönderna fruktar att ett förlängt exportförbud kan slå hårt mot mindre marknader, skriver El País. Bland annat så har den tyska importen av argentinskt kött aldrig tagit fart sedan exportförbudet 2006 infördes.

I argentinska tidningen La Clarín intervjuas företrädare inom det argentinska jordbruket. Daniel Pelegrina, ordförande för organisationen Sociedad Rural, anser att beslutet riskerar att orsaka stora skador på en välmående sektor med hög sysselsättning.

– Beslutet förstör Argentinas image som en pålitlig leverantör och vi kommer återigen att ge bort marknader till våra viktigaste konkurrenter, sa han till tidningen.