Kökspersonal fick sparken efter 16 års jobb: ”Mår väldigt dåligt”
Kommunal begär förhandling om den sparkade skolkökspersonalen som tagit med sig mat hem. Förbundet anser att Stockholms stad brutit mot lagen när de kameraövervakat de anställda. ”I natt sov jag nästan ingenting”, säger en av dem.
I natt blev det kanske två timmars sömn. Större delen av natten låg hon vaken.
Det berättar en av de tidigare anställda som nyligen avskedades från en skola i Stockholm.
Anledningen är att hon och kollegorna tagit med överbliven mat hem.
Kvinnan har jobbat på skolan i 16 år. Det som hon tycker är svårast att förstå är att ingen har sagt till dem att man inte får göra så som hon och även tidigare anställda har gjort.
– Jag mår väldigt dåligt. Alla har gjort så här, tagit hem matrester. Vi sitter tillsammans och har möte varje måndag med cheferna. Varför har de inte kunnat säga det? säger kvinnan till Arbetet.
Stockholms stad menar att de har följt alla regler för kameraövervakning när de filmat inne i skolköket.
Filmerna ledde senare till att tre anställda avskedades för att ha tagit med sig mat hem. Arbetsgivaren anser att agerandet kan likställas med stöld, något som Aftonbladet var först med att rapportera.
Två av de avskedade företräds av Magnus Jönsson på juristbyrån Jurema.
Till Arbetet skriver han att han kommer driva ärendet vidare. Men detaljerna kring hur det ska ske är ännu inte klara.
”Att ta sopor vid något tillfälle kan inte vara laga grund för avsked. Det har tidigare godkänts av skolans rektor. Den helt nya ledningen diskuterade aldrig frågan med personalen utan satte upp kameror direkt istället”, skriver Magnus Jönsson i ett mejl.
Under tisdagen bör arbetsgivaren, Stockholms stad, ha nåtts av en begäran om förhandling som Kommunals avdelning i Stockholm skickat in. Förbundet menar att arbetsgivaren brutit mot medbestämmandelagen, mbl, när kameraövervakningen inte först förhandlats med facket.
Och att avskedandet bör ogiltigförklaras. Kommunals begäran gäller en av de tre fastanställda som nu avskedats, eftersom endast den personen var medlem.
– När hon fick veta att Kommunal skulle driva det vidare kände hon sig styrkt och glad. Annars har hon varit jätteupprörd och väldigt, väldigt ledsen. Hon bor i området och har haft svårt att gå ut. Hon har varit rädd att andra ska titta på henne som att hon är en tjuv, säger Lovisa Sundman, huvudskyddsombud på utbildningsförvaltningen.
Kommunals kritik handlar också om att arbetsgivaren inte kommunicerat med personalen först genom skriftliga varningar.
– Personalen har ständiga möten med arbetsgivaren och aldrig har någon knystat någonting. Det har saknats tydliga direktiv, har Lovisa Sundman tidigare sagt till Arbetet.
Grundskolechefen Happy Hilmarsdottir vill inte lämna någon kommentar till Arbetet.
Men hon har tidigare sagt att skolan känner ett ansvar för att maten hanteras rätt för att kvaliteten ska kunna säkerställas.
– Om det till exempel serveras hemma hos någons mamma och så blir den sjuk, det skulle inte kännas bra alls, sade Happy Hilmarsdottir då.