225 miljoner jobb upp i rök under pandemin
I en ny rapport varnar FN för den värsta jobbkrisen sedan 1930-talet. Motsvarande 225 miljoner heltidsjobb försvann globalt i fjol och utsikterna för i år är mycket osäkra.
Coronapandemin har lamslagit stora delar av den globala arbetsmarknaden.
Under fjolåret minskade antalet arbetstimmar med nära 9 procent vilket motsvarar 225 miljoner heltidstjänster, visar nya siffror från FN:s arbetsmarknadsorgan ILO.
Det är fyra gånger mer än under finanskrisen 2008-2009 och värst drabbade är kvinnor och unga.
Av de förlorade arbetstimmarna som räknats samman globalt står majoriteten för inaktivitet snarare än arbetslöshet, antingen i form av förlorad arbetstid men också av nedstängningar av samhällen som gjort det omöjligt att jobba.
ILO har ställt samman olika scenarion för 2021. I värsta fall kan arbetstid motsvarande 130 miljoner tjänster stå på spel men troligtvis rör det sig om cirka 90 miljoner, skriver ILO i rapporten.
Utsikterna är mycket osäkra eftersom ingen vet hur lång tid det tar innan vacciner kan stimulera den ekonomiska återhämtningen.
– De tecken på återhämtning som vi ser är uppmuntrande, men de är bräckliga och mycket osäkra, och vi måste komma ihåg att inget land eller någon grupp kan återhämta sig ensam, säger ILO: s generaldirektör Guy Ryder i ett uttalande.