Amazons väg till global dominans inom näthandeln är en företagsekonomisk framgångssaga av sällan skådat slag.

Lika framgångsrik har jätten varit i att hålla fackföreningar borta från sina arbetsplatser i USA. 

Detektivbyråer, spionage och chefsutbildningar som lär ut hur facklig organisering bäst motverkas tillhör de strategier företaget använt sig.  

Men snart kan den antifackliga fasaden rämna. USA:s arbetsmarknadsstyrelse har gett klartecken till en omröstning om att bilda en fackförening på företagets lager i Bessemer, i delstaten Alabama. 

Med start den 8 februari ska de runt 6 000 anställda, via poströstande, tycka till om att ansluta sig till handelsförbundet RWDSU.  

Det är den första omröstningen om facklig organisering på Amazon på sju år, rapporterar Washington Post

På sin kampanjsajt listar RWDSU fördelar med att vara fackligt ansluten, däribland att arbetsgivaren måste kunna påvisa saklig grund vid uppsägningar eller sanktioner. Oorganiserade har normalt mycket svagt anställningsskydd.   

”Att ha en fackförening på Amazon skulle ge oss rätten att förhandla kollektivt om våra arbetsförhållanden inklusive saker som säkerhet, utbildning, pauser, löner, förmåner och andra viktiga frågor”, skriver handelsförbundet.

Omröstningen i Alabama har fått stor uppmärksamhet i amerikanska medier.

– Amazon är en av de största arbetsgivarna i USA och de är väldigt, väldigt antifackliga, säger Arthur Wheaton, arbetsforskare på Cornell University, till NPR.

– Så om några av deras USA-baserade arbetare framgångsrikt lyckas organisera sig fackligt kan det leda till att man gör samma sak i andra städer. 

Så bildas ett fack i USA

Fackföreningarna i USA är lokala och knutna till arbetsplatserna. De lokala föreningarna organiserar sig som regel i branschförbund. 

Om minst 30 procent av de anställda skriver under en namninsamling anordnar arbetsmarknadsstyrelsen National labor relations board (NLRB) en omröstning. Röstar en majoritet ja så erkänns facket som arbetstagarrepresentant av NLRB och företaget åläggs då förhandlingsplikt.

En arbetsgivare kan också frivilligt välja att erkänna en fackförening.

Anställda har möjligheten att bilda så kallade minoritetsfack, men då saknar arbetsgivaren skyldighet att förhandla.      

Källa: NLRB, AFL-CIO