Pyttenationen Antigua och Barbuda beskrivs ofta som en av Västindiens mer välmående östater. Kritvita sandstränder lockar turister med djupa fickor och förmånliga skatteregler attraherar utländska företag. 

Men allt är inte frid och fröjd i semesterparadiset. En konflikt mellan fackföreningen ABWU och regeringen har lett till ett upphettat ordkrig. 

Pandemin har dränerat statskassan och premiärminister Gaston Browne har meddelat att hamnarbetarnas kollektivavtalsreglerade produktivitetsbonusar inte kommer kunna betalas ut, rapporterar lokala Antiguan Trumpet.   

ABWU svarade med att varsla om strejk, uppger Antigua Observer. Något som inte uppskattades av  önationens styre. Justitieministern förbjöd strejken och premiärminister Browne meddelade att militären kunde komma att beordras till hamnen.Nu har det globala transportfacket ITF gett sig in i konflikten. 

”Vi konstaterar att intäkter från passagerar- och fraktfartyg är Antigua och Barbudas största inkomstkälla, nästan 65 procent, vilket innebär att hamnarbetare och sjömän spelar en avgörande roll för landets ekonomi”, skriver ITF i ett brev till regeringen, enligt Antigua Trumpet.

”Därför är det en extremt besvikelse att de avtalade produktivitetsbonusarna i strid mot det skriftliga  avtalet inte kommer att betalas ut.”

Det globala facket skriver också att det ”kraftigt motsätter” sig eventuell militär inblandning och uppmanar regeringen att lösa frågan genom förhandlingar. 

Antigua och Barbuda

Den forna brittiska kolonin Antigua och Barbuda har strax över 97 000 invånare. Merparten av befolkningen bor på huvudön Antigua, fyra landmil söder om den mindre Barbuda. Öarna ingår i ögruppen Små Antillerna i östra Karibiska havet. 

Större delen av arbetskraften är sysselsatt i tjänstesektorn, särskilt turistindustrin. Det finns också en informell ekonomi där lönerna är låga och villkoren dåliga.

Förutom turismen lockar förmånliga skatteregler utländskt kapital. En ansenlig del av statens inkomster kommer från försäljning av medborgarskap.

Källa: UI/Landguiden