Här får anställda extra ”coronalön” för insatser under pandemin
En rad regioner och kommuner ger sina anställda en extra ersättning med decemberlönen som tack för insatser under pandemin. Beloppen varierar från 500 till 5 000 kronor per anställd.
– Vi vill visa medarbetarna: ”Vi ser era insatser”. Det är viktigt att ge ett erkännande när personalen ställer upp så otroligt mycket och uthålligt, säger Nadina Rosengren, politisk stabschef (S) i Botkyrka kommun.
Botkyrka ger 2 000 kronor i ”gratifikation” till jul. Pengarna betalas i samband med decemberlönen och läggs ovanpå ordinarie lön.
De 2 000 kronorna går inte bara till fast anställda, utan även vikarier och timanställda. Villkoret är att man har jobbat minst 50 procent under perioden 30 mars – 31 december 2020.
Totalt kostar julgåvan kommunen 15,7 miljoner kronor. På frågan varför kommunen inte lägger pengarna på verksamheten i stället svarar Nadina Rosengren att synliggörandet och bekräftandet av medarbetarnas insatser är att stärka verksamheten.
Hon pekar också på de satsningar Botkyrka gör 2021 på bland annat skolan och omsorgen, där personaltätheten ökar.
Botkyrka kommun uppger att gratifikationen tas från överskott, som uppstått delvis tack vare de extra statsbidrag som kommuner och regioner har fått för att klara verksamheten under pandemin.
Även Region Halland, som ger 5 000 kronor extra före skatt till alla som varit anställda minst tre månader under perioden mars – december i år, kopplar gåvan till de extra statsbidragen med anledning av pandemin.
Beslutet är ”delvis en konsekvens av de riktade statsbidragen för covid-19”, enligt regionens pressmeddelande.
En beskrivning som regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) korrigerar något när Arbetet frågar om den:
– Vi ser att vi får ett väldigt gott resultat för år 2020. Att det går bra i den ordinarie verksamheten är grunden för att vi ger den här gåvan, sedan kom de extra statsbidragen därutöver.
Gåvan kostar regionen omkring 60 miljoner kronor. De 5 000 kronorna blir en del av decemberlönen och beskattas alltså.
– Vi förde långa diskussioner med samtliga fack i Halland om det här. Flera alternativ diskuterades innan vi gemensamt kom fram till att det här var det bästa, säger Mikaela Waltersson.
Ekonomiska överskott tack vare distansundervisning i våras, i kombination med extra statliga pengar under pandemin, är bakgrunden till att personalen vid gymnasieskolorna i Trollhättan och Vänersborg får 5 000 kronor extra i samband med decemberlönen.
Noga räknat går pengarna till alla heltidsanställda i Kunskapsförbundet Väst, som samordnar gymnasieutbildning i de båda kommunerna, vilket tidningen Skolvärlden har rapporterat om.
Alltså alla från lärare till lokalvårdare och vaktmästare.
– Jag har bara fått gratulationer från kollegorna på högstadieskolorna. Ingen avundsjuka eller negativa reaktioner, säger Lisa Gottlow, föreningsombud för Lärarnas Riksförbund på Kunskapsförbundet Väst.
– Att vi får de här pengarna är snarare ett argument för att de också ska få.
I Dalarna får regionens anställda 1 000 kronor extra med decemberlönen, förutom den ”ordinarie” julgåvan till ett värde av 450 kronor.
Tusenlappen går till dem som var anställda i april och maj, och som finns kvar på regionens lönelista i december.
– Vi skulle egentligen hellre ha givit en extra gåva, som hade varit skattefri, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).
Men gåvor får inte vara pengar, enligt Skatteverkets regler.
– Och ska vi köpa presentkort till över 9 000 anställda blir den totala summan så stor att det krävs en EU-upphandling. Det hann vi inte med, säger Ulf Berg.
Region Jönköpings län ger en gåva på 500 kronor till dem som varit anställda perioden april – december i år, inklusive tillfälligt anställda.
– Politikerna beslutade först att ge ett presentkort i somras. Avsikten var att kortet skulle kunna användas överallt i Jönköpings län, för att gynna det lokala näringslivet, berättar Patrick Nzamba, HR-direktör i regionen.
– Men det visade sig att det inte fanns några presentkort som gällde generellt i hela länet. Och när vi beställde ett kort från England kunde tillverkaren inte hålla leveranstiden, korten skulle ha kommit en bra bit in på det nya året.
Ser du någon risk att era anställda jämför med regioner som ger större gåvor?
– Jag hoppas att det här blir en välkommen gest, svarar Patrik Nzamba. Sedan måste vi arbeta med andra frågor, exempelvis löneutveckling under hela yrkeslivet, som betyder mycket mer.
Gåvor från arbetsgivaren
Sedan tidigare får arbetsgivare ge sina anställda skattefria julgåvor till ett värde av högst 450 kronor.
Därutöver finns just nu (från den 1 juni till och med den 31 december i år) en tillfällig möjlighet att ge gåvor värda upp till 1 000 kronor utan att de anställda behöver betala skatt för dem. Den infördes för att lindra de ekonomiska effekterna av pandemin.
Gåvor enligt den tillfälliga regeln kan kombineras med ”ordinarie” julgåvor. Som anställd kan du i år alltså ta emot en gåva värd upp till 1 450 kronor utan att behöva betala skatt för den.
Gåvor får inte vara pengar, eller checkar som kan omvandlas till pengar. Presentkort går däremot bra, enligt Skatteverkets regler.