Flera gånger har medlarna träffat parterna den senaste veckan. På tisdagseftermiddagen klockan 14 var det Byggnads tur på nytt.

– Jag skulle kunna tro att medlarna presenterar ett första bud för oss i morgon kväll, eller så blir det ett enda som kommer på torsdag som vi ska svara på innan fredag morgon, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

– Vårt viktigaste krav är att vi med arbetsgivarens hjälp vill skynda på vårt huvudentreprenörsansvar. Det vi har i dag hjälper inte, anser Torbjörn Hagelin.

Han förklarar att det är svårt att få en underleverantör som begått fel att komma till förhandlingsbordet.

Det kan bero på att de verkar i utlandet eller kanske gått i konkurs när fel kring till exempel löner upptäcks. Byggnads vill därför ha en snabbare process för att få bukt med problem.

– Den andra stora grejen är att vi vill att regionala skyddsombud ska ha tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal.

På kravlistan finns också att gravida kvinnor med arbete som kan utgöra fara för barnet ska ha möjlighet att stanna hemma hela graviditeten med ersättning. I dag finns en gräns på två månader för att få ersättning från Försäkringskassan.

Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind hänvisar till pressansvarige Mattias Borrelid som säger att de inte vill kommentera läget under pågående förhandling.

Under avtalsförhandlingarna uppger Byggföretagen att de har lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med utökad granskning. 

Byggföretagen menar också att de har lagt fram skarpa förslag på hur man skulle kunna lösa frågan gällande gravida arbetstagare, däremot framkommer inga detaljer.

Vad gäller Byggnads krav för tillträdesrätt för regionala skyddsombud säger Byggföretagen att de inte vill låta regionala skyddsombud få större befogenheter än exempelvis myndigheter. De har däremot lagt ett förslag om alternativt utökat uppdrag.

Arbetet har sökt huvudmedlaren Jan Sjölin. På måndagen kommenterade han medlingen för Byggnadsarbetaren.

– Vi måste försöka hindra att konflikten går igång, det är vår uppgift, så vi jobbar mot det.

Om parterna inte lyckas få till ett avtal går 1 400 byggnadsarbetare på 87 arbetsplatser ut i strejk på fredag klockan 10.