Nya strejker i Colombia: ”Presidenten är döv”
Fackföreningar och sociala rörelser protesterar återigen i Colombia. En lång rad krav riktas mot landets högerstyre – som anklagas för att sticka huvudet i sanden.
Torsdagen den 19 november, på årsdagen av massprotesterna 2019, gick fackföreningar och sociala rörelser återigen ut på Colombias gator.
– Det här är en regering som varken diskuterar eller förhandlar, vilket betyder att vi måste fortsätta protestera, sade Diógenes Orjuela, ordförande för centralorganisationen CUT, till nyhetsbyrån Reuters i samband med att en vecka fylld av aktioner inleddes.
– Presidenten är döv, blind och stum inför andras åsikter,
Förutom fackföreningar deltar studentorganisationer, urfolksgrupper och oppositionspartier.
Udden är riktad mot högerpresidenten Iván Duque och kraven inkluderar bättre sjukvård och utbildning samt stöd till arbetslösa och småföretag.
Ytterligare en fråga på proteströrelsens agenda är det ökande våldet mot sociala ledare.
Enligt tankesmedjan International crisis group, som hänvisar till colombianska ideella organisationer, ökade antalet riktade mord med 85 procent under första hälften av 2020 jämfört med samma period föregående år.
Under fredagen strejkade lantbrukare och i Cantagallo i norra Colombia ägde protester rum utanför det statliga oljebolaget Ecopetrol, rapporterar nyhetssajten Newsclick.
Läkare och vårdpersonal har demonstrerat, liksom lärarfacket Fecode.
Under måndagen planerades en minnesmanifestation för studenten Dylan Cruz, som miste livet då en av polisens tårgasbehållare träffade hans huvud i anslutning till fjolårets protester.
Protestveckan ska kulminera i morgon onsdag, på internationella dagen mot våld mot kvinnor, då feministiska grupper ska samlas i en gemensam demonstration.
President Iván Duque, som under sin valkampanj gick till attack på fredsavtalet med den tidigare gerillan Farc, tillträdde i augusti 2018. Sedan dess protesterna mot hans styre avlöst varandra.
Fjolårets missnöjesvåg inleddes med en nationalstrejk – där över 40 fack deltog – men kom att växa till flera veckor av demonstrationer mot nyliberal politik. Sedan dess har de ekonomiska svårigheterna vuxit ytterligare i viruskrisens kölvatten.
I september, sedan en video av en brutal polismisshandel fått viral spridning, utbröt våldsamma gatuprotester. Minst 13 personer miste livet, rapporterar DW.
I oktober utlyste facken återigen en landsomfattande strejk, och centralorganisationen CUT har redan varslat om nya mobiliseringar i december.
Ordföranden Diógenes Orjuela menar att landets styre sticker huvudet i sanden i stället för att gemensamt leta lösningar.
– Så länge regeringen har inställningen att varken föra dialog eller förhandla så kommer protesterna runt om i landet att fortsätta.
Facken i Colombia
Colombia har runt 45 miljoner invånare. 22,5 miljoner räknas till arbetskraften, varav 4 procent är fackligt anslutna. Högst organiseringsgrad hade landet 1977 med 17 procent av arbetskraften.
Mindre än 25 procent av alla colombianer har rätt till pension.
12 procent räknades som arbetslösa i januari 2019.
CTC, som är Colombias äldsta centralorganisation, grundades 1925 och samlar totalt 175 000 anställda.
CUT bildades 1986 efter en sammanslagning mellan två centralorganisationer och samlar närmare 600 000 anställda.
Källor: Dane, Ministerio de trabajo, CTC, CUT