Granskningen gjordes som ett samarbete mellan Arbetets reporter Karl Martinsson och Kommunalarbetarens reporter Mira Hjort, och ledde bland annat till ett flertal konsekvenser för hemtjänstföretaget.

I motiveringen till priset stod: För en berättelse om dolda missförhållanden som pågår mitt ibland oss. Ett unikt och häpnadsväckande avslöjande om hur ett företag systematiskt utnyttjat anställda och lurat välfärden på miljontals kronor. Och om hur makthavare skjuter över ansvaret på någon annan”.

Juryn bestod av Joel Dahlberg (SvD), Marja Grill (SVT) och Per Hermanrud (TV4).

Både Mira Hjort och Karl Martinsson var närvarande under prisutdelningen på Färgfabriken i Stockholm.

– Väldigt kul. Jag är glad att juryn uppskattade ett jobb som jag själv tycker är väldigt viktigt, säger Arbetets Karl Martinsson.

– Det känns jätteroligt, fusk i hemtjänsten är vanligare än många vet. Det är kul att det uppmärksammas, säger Kommunalarbetarens Mira Hjort.

Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson:

– Jag är otroligt glad! Karl Martinsson och Mira Hjort har slitit hårt med att ro detta grävjobb i hamn. Priset är mycket välförtjänt!

Övriga nominerade var Johan Fyrks ”Svartjobbsfabriken” del 1–10 i Byggnadsarbetaren samt Mira Hjort och Mats Gustafsson Hedenströms ”Sparomsorgen” i Kommunalarbetaren.

Läs artiklarna i den nominerade granskningen här: