”Vad har jag fått utstå för att hon ska tjäna de här pengarna”, ”Hon har den här pyramiden där vi är slavar och hon härskare”.

Det är några citat från anställda i hemtjänstföretaget Enklare vardag, vars hårda arbetsvillkor avslöjades i Arbetet och Kommunalarbetarens granskning i mars 2019. 

Granskningen gjordes som ett samarbete mellan Arbetets reporter Karl Martinsson och Kommunalarbetarens reporter Mira Hjort, och ledde bland annat till ett flertal konsekvenser för hemtjänstföretaget.

– Vid publiceringen fick vi mängder av upprörda reaktioner, både från politiskt håll och från personer som jobbar inom hemtjänsten. Senare blev det också stora konkreta följder för företaget som har nekats tillstånd att bedriva hemtjänst, säger Karl Martinsson.

Mira Hjort:

– Det började med tips, som det ofta gör. Sedan var det vanligt journalistiskt arbete. Vi hade bra källor och kom över material som bevisade fusk och utnyttjande av personalen.

Reportrarna berättar att det var en stor utmaning att bevara källskyddet för de anställda som uttalade sig i artiklarna.

– Eftersom alla våra källor var anonyma fick vi arbeta extra hårt med att bekräfta så många uppgifter som möjligt också i skriftliga källor, säger Karl Martinsson.

– En del uppgifter vi fick kunde vi aldrig publicera, eftersom det hade kunnat avslöja källorna. Men i vissa fall hittade vi andra vägar att belägga saker. En annan utmaning var de etiska överväganden som det innebär att skriva om personer som utnyttjas för att de jobbar på arbetstillstånd. Om det kommer fram kan de tvingas lämna landet, och det är också en förklaring till att sådant här kan fortgå, säger Mira Hjort.

Båda två är glada över nomineringen för Årets avslöjande.

– Det känns jätteroligt. Jag själv ser det här jobbet som ett av de viktigaste jag gjort som journalist, och är glad att juryn också uppskattade det, säger Karl Martinsson.

– Det känns jättekul såklart! Extra roligt att jag tävlar mot mig själv. Utöver granskningen om Enklare Vardag är Kommunalarbetaren nominerad för en granskning som jag och min kollega Mats Gustafsson Hedenström gjorde om besparingar i äldreomsorgen, säger Mira Hjort.

Även Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson stämmer in i jublet:

– Det är väldigt roligt att vårt avslöjande om slavliknande villkor i hemtjänstbranschen har nominerats till bästa avslöjande i Fackförbundspressens journalistpris. Det är ett tungt avslöjande som det ligger hårt arbete bakom, nomineringen är mycket välförtjänt. Nu håller vi tummarna för att vi vinner!

Fotnot: Johan Fyrks granskning ”Svartjobbsfabriken del 1 till 10” i Byggnadsarbetaren är det tredje nominerade bidraget till Årets avslöjande på Fackförbundspressens dag.

Läs artiklarna i den nominerade granskningen här: