Få i riskgrupper söker ersättning – nu förlängs tiden att få pengar
Regeringen förlänger ersättningen för personer i riskgrupper som inte kan jobba på grund av extra känslighet för covid-19. Nu kan de få pengar fram till och med årsskiftet. Hittills har förvånansvärt få sökt ersättningen, enligt Försäkringskassan.
Regeringen har bestämt att riskgrupper som är extra smittkänsliga i coronatider fortsatt ska kunna söka ersättning från Försäkringskassan om de inte kan jobba.
Detaljerna kring beslutet är inte känt ännu men enligt ett pressmeddelande från regeringen blir stödet kvar tills den 31 december i år. I nuläget gäller ersättningen från 1 juli till 30 september.
Enligt pressmeddelandet bygger beslutet på en överenskommelse med de andra partierna som står bakom januariavtalet, alltså Centerpartiet och Liberalerna.
Till SVT, som var först med att rapportera om nyheten, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S):
– Läget i landet är sådant att vi behöver en fortsättning av den här ersättningen för att skydda riskgrupper.
Den senaste tiden har intresseorganisationer, däribland Funktionsrätt Sverige, kritiserat att besked om en förlängd ersättning till riskgrupper dröjt.
De har även krävt att personer i riskgrupper ska kunna söka ersättning retroaktivt för perioden före 1 juli, något som inte nämns i regeringens pressmeddelande.
Men Monica Klasén McGrath, pressekretarere på organisationen, säger sig ändå främst vara lättad:
– Vi är glada över att regeringen har lyssnat på vårt krav att förlänga ersättningen. Men vi ser fortfarande problem med att ersättningen fortsatt begränsas till en mindre grupp närstående och att den inte går att söka retroaktivt för tiden före 1 juli, säger hon men poängterar att hon ännu inte sett beslutet i sin helhet.
Arbetet har tidigare avslöjat hur det gick till när gruppen anhöriga till riskgrupper kraftigt avgränsades i fråga om vilka som ska få rätt till ersättning.
Varken Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten hade analyserat frågan.
Med dagens beslut får ytterligare en grupp anhöriga rätt till ersättningen. Tidigare kunde vissa personer till anhöriga med statlig assistansersättning få pengar för att stanna hemma från jobbet, förutsatt att man både vårdar en närstående och har ett annat jobb utanför hemmet.
Nu får även vissa av dem som vårdar en närstående med kommunal assistans rätt till ersättning. Regeringen har även gjort ett förtydligande om kronisk lungsjukdom som riskgrupp.
Sedan starten den 24 augusti har långt färre ansökningar än väntat kommit in till Försäkringskassan.
Till och med i söndags hade endast 3 106 ansökningar från personer i riskgrupper och lite över 200 från anhöriga nått myndigheten. Att jämföra med de 10 000 ansökningar som Försäkringskassan räknade med bara första dygnet.
– Vi hade förväntat oss betydligt fler ansökningar. Och det var ju utifrån den beräkningen som vår uppdragsgivare och Socialstyrelsen gjorde, säger Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.
Har ni haft någon dialog med Socialstyrelsen eller regeringen om hur det kunde slå så fel?
– Vi har ju själva funderat på vad det kan bero på och vi tror att det sannolikt finns många olika anledningar. En anledning vi ser är att det dröjde innan ersättningen kom och att det sannolikt är många som har löst situationen med sin arbetsgivare på olika sätt.
Vad kan det vara för sätt?
– Att man på något sätt anpassar arbetssituationen, till exempel genom andra arbetsuppgifter. Att jobba hemma eller att jobba på ett sätt så att man ändå kan hålla distans till sina kollegor.
Tror du att det finns personer som har fortsatt jobba trots smittorisk och utan anpassningar för att de inte har varit säkra på om de ska få pengar?
– Det har jag jättesvårt att uttala mig om.