Brittiskt bistånd ska användas för påtryckning
Storbritannien ska använda biståndet som påtryckningsmedel i sin utrikespolitik. Det har fått brittiska hjälporganisationen Oxfam, vars bistånd ofta påverkar arbetslivet, att reagera starkt.
Det ska blir mer pang för pengarna, lovade den brittiska premiärministern Boris Johnsson då han presenterade riktlinjerna i Storbritanniens nya biståndspolitik.
– Utrikesministern får makt att välja vilka länder som får eller slutar få brittiskt bistånd, säger Boris Johnson enligt TT.
Storbritanniens bistånd ska i framtiden användas för att uppnå utrikespolitiska syften.
Biståndspengarna ska bli ett påtryckningsmedel som ska gynna Storbritannien. Ett exempel kan vara att motverka ryskt eller kinesiskt inflytande.
– Vi ger tio gånger så mycket pengar till Tanzania än till de sex länderna på västra Balkan, som är akut sårbara för rysk inblandning, kommenterade Boris Johansson enligt TT.
Den ändrade inriktningen har fått flera stora brittiska hjälporganisationer att reagera.
Oxfam, som ofta jobbar med frågor som berör arbetsmarknader i olika länder, beskriver förändringen som ett ”beslut som sätter politiken över fattiga människors behov”.
De oroas även över insynen då biståndsbeslut i framtiden ska fattas av utrikesdepartementet.
I en kommentar till tidningen Euronews skriver de att ”utrikesdepartementet kan vara duktiga diplomater men att deras jobb med bistånd är ojämnt”.
Även Röda korset och One Campaign, som jobbar med fattigdomsbekämpning, är kritiska och anser att den nya inriktningen leder till ett sämre bistånd.