Coronakrisen pressar fria medier
Flera länder har under coronapandemin kraftigt begränsat pressfriheten. I Serbien måste all information om covid-19 först passera regeringen.
I april beslutade serbiska regeringen att lokala myndigheter inte hade rätt att spridda information om coronaviruset till journalister eller allmänheten.
I stället måste de först skicka all information till regeringens kriskansli som leds av premiärminister Ana Brnabic.
Även i Albanien har regeringen tagit kontroll över informationsflödet kring covid-19, vilket även ger staten möjlighet att blockera webbsidor.
I en färsk rapport från Palmecentret med namnet Varning! Frihet i fara tar författarna upp problemet med hur flera länder har utnyttjat bekämpningen av coronaviruset för att begränsa pressfriheten.
Som exempel ger de Indien där myndigheterna har censurerat rapporter om smittan.
I Brasilien har medier som rapporterat om coronasmittan hotats av myndigheter och i Filippinerna har journalister tvingats att be om ursäkt för sin kritiska rapportering om viruset.
Dessa länder har sedan tidigare gjort inskränkningar av pressfriheten men använder sig nu alltså av coronaviruset som täckmantel för att ta ytterligare kontroll av oberoende medier.
I Vitryssland har kritiska journalister attackerats av polisen.
I Burma har staten tvingat telekombolag att blockera 221 sajter som informerat om coronaviruset, däribland flera som drivs för den förföljda folkgruppen rohingya.
Och i Turkmenistan tillåter staten ingen information alls om viruset och det är förbjudet att använda ordet corona, skriver författarna.
I Kambodja har premiärminister Hun Sen attackerat fria medier i flera år. När så coronautbrottet var ett faktum passade han på att driva igenom en undantagslag som gör det möjligt för regeringen att censurera medier, digitala plattformar och övervaka telefonsamtal.
Polisen har också slagit till mot personer, så unga som 14 år, för att de enligt myndigheterna har spridit falska nyheter om coronaviruset.
Organisationen Reportrar utan gränser har lanserat ett verktyg som heter Tracker 19 i vilket journalister kan rapportera in övergrepp under spridningen av covid-19.
I april, när organisationens pressfrihetsindex för 2019 presenterades, var Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, mycket bekymrad.
– Vi ser tendenser på att auktoritära regimer använder pandemin för att tysta kritiska journalister och detta passerar tyvärr obemärkt förbi, sa han.