Flera brittiska fackföreningar hotar med att uppmana sina medlemmar att stanna hemma från jobbet om arbetsgivaren inte kan garantera att anställda inte smittas.

Under den kommande helgen väntas premiärminister Boris Johnson meddela hur landet ska gå till väga för att öppna upp igen.

Arbetsgivare och fackföreningar har i förväg fått kommentera planerna på hur lättnaderna av restriktionerna ska genomföras.

Från konservativt håll så är reaktion mest positiv.

Det är för många som ”varit lite för villiga att stanna hemma” kommenterade den konservativa parlamentarikern Sir Graham Brady och uppmanade regeringen att så snabbt som möjligt slopa restriktionerna.

Fackföreningarna i Storbritannien är dock av en annan mening.

– Om inte regeringen ändrar sina planer på hur samhället ska öppnas så kan inte arbetares säkerhet garanteras, säger Frances O´Grady, generalsekreterare för brittiska TUC, motsvarande LO, till den skotska tidningen The Herald.

Hon anser att arbetsgivarna fått för stort inflytande i bedömningen om jobbet är tryggt heller inte.

Enligt regeringens förslag, som läckt, är det arbetsgivaren som ska bedöma behovet av personlig skyddsutrustning och säkerhetsavstånd.

”Dåliga chefer kommer att kunna exponera arbetare för smittorisker utan att oroa sig för konsekvenserna av det”, skriver TUC i ett pressmeddelande.

Den brittiska regeringen vill att företagen ska ta extra hänsyn till personer med underliggande sjukdomar och att dessa ska kunna stanna hemma om så behövs.

Från fackligt håll finns det en oro för att mindre nogräknade chefer ändå kommer att pressa dessa grupper att gå tillbaka till jobbet.

Det stora industrifacket GMB har 600 000 medlemmar och anser att regeringen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att anställda inte ska smittas.

– För en vecka sedan varnade regeringen för att viruset är farligt och människor måste hålla en social distans. Man kan inte bara trycka på en knapp och hävda att det nu är säkert att jobba utan personlig skyddsutrustning och tro att människor glatt kommer att gå till jobbet, säger John Phillips, ställ företrädande generalsekreterare för GMB, till The Guardian.