– Hon har visat stort mod, effektivt, och är ett föredöme för många. Hon har också visat hur man kan skapa ett öppnare och mer transparent fack och samtidigt knutit ett starkt band mellan sitt fack CUT och andra civila organisationer.

förklarar Frode Alfheim, ordförande för norska Arthur Svenssonstiftelsen, valet av årets pristagare.

Arthur Svensson-priset är uppkallat efter den norska fackföreningsledaren som ledde kemiarbaternas fackförbund mellan 1978 och 1995 och hade ett stort stort internationellt engagemang.

Priset delas ut en gång om året och går till personer som har gjort betydande insatser för fackliga rättigheter eller organisering.

Barbara Figueroa valdes till ledare 2012 och blev därmed den första kvinnan som kom att leda den chilenska centralorganisationen CUT.

Hösten 2019 organiserade hon massdemonstrationer tillsammans med studentorganisationer i Chile. De protesterade mot en pensionsreform och privatiseringen av utbildningsväsendet. Demonstranterna krävde även en höjning av minimilönen och starkare sociala skyddsnät.

Men myndigheternas svar blev hårt.

Flera sammandrabbningar skedde. Minst 26 personer dödades. Chiles underrättelsetjänst övervakade Barbara Figueroa och flera andra fackliga ledare.

Det norska Arthur Svensson-stiftelsen motiverar även priset med att hon har banat väg för fler kvinnor i den annars så mansdominerade fackföreningsrörelsen i Chile.

Priset är på 500 000 norska kronor, vilket är ungefär lika mycket i svenska kronor.

Arthur Svenssonpriset

Instiftades 2010 av norska facket Industri Energi och delas årligen ut till en aktivist eller organisation som gjort särskilt betydande insatser för rättigheter eller organisering.

Namnet kommer från Arthur Svensson, som ledde Kjemisk forbund från 1978–1995 och hade ett stort internationellt engagemang.