Krisen för restaurangen fortsätter trots stöd: ”Väldigt skraj”
Tre av fem anställda är korttidspermitterade, nya regler väcker nya frågor och förhandlingar pågår med hyresvärden. Restaurangägaren Ulrika Forssell fortsätter kämpa för sin verksamhet.
– Jag har själv gått ner i tid och så har vi korttidspermitterat tre personer och sedan har vi två som går kvar som vanligt, säger Ulrika Forssell.
Förra veckan skrev Arbetet om hennes arbete för att hålla igång restaurangverksamheten i centrala Göteborg efter att samhället stannat upp.
Då hade hennes anställda gått ner i tid och lön tillfälligt för att någon skulle slippa mista jobbet helt.
Beskedet om statligt stöd för korttidspermittering var ännu inte konkret nog att luta sig mot. Men sedan dess har alltså tre av restaurangens fem anställda permitterats, de jobbar nu 60 respektive 80 procent men har nästan full lön.
Ulrika Forssell räknar med att ersättas för detta i efterhand, den sjunde april öppnar Tillväxtverket för att söka statligt permitteringsstöd.
– Jag hoppas att jag kan lita på att vi kommer få det. Alla gör så nu, det skulle vara fruktansvärt annars, säger hon.
Besluten om permitteringar gäller för fyra veckor framåt, men de anställda kan kallas in med en dags varsel om behov uppstår.
– Jag har fantastiska medarbetare, med tålamod, säger Ulrika Forssell.
Rörande permitteringar har förutsättningarna alltså klarnat, men samtidigt uppstår ständigt nya regelverk att förhålla sig till.
Regeringen meddelade i veckan att staten kan gå in med stöd för att företag i utsatta branscher ska få nedsatt hyra. Det måste fastighetsägarna söka om och Ulrika Forssell förhandlar nu med sin värd.
– Vi inte fått något besked om än, men det skulle betyda jättemycket, säger hon om möjligheten att kanske få hyran halverad.
Ulrika Forssell har samtidigt, mitt i krissituationen, noterat en viss uppgång sedan hon annonserat flitigt i sociala medier om att man kan hämta mat.
Nu säger många kunder att de vill stötta och kommer för att ta med sig maten.
– Jag är förhoppningsfull om att vi kommer komma ur den här situationen, men jag är väldigt skraj för hur länge det kommer pågå, säger hon.
Ulrika Forssell är inte ensam om situationen att ständigt behöva förhålla sig till nya besked. Arbetet listar här några av denna veckas nyheter från regering och myndigheter:
1. Nytt paket för småföretagare
På onsdagen presenterade regeringen och samarbetspartierna ett nytt åtgärdspaket, främst riktat mot mindre företag. Här ingår bland annat möjligheten till statligt stöd till hyresreduceringar för företag i utsatta branscher.
I paketet ingår även fyra månaders sänkta arbetsgivaravgifter och en statlig lånegaranti för företag vars ekonomiska svårigheter orsakats av viruset.
2. Nya besked om korttidspermittering
Liksom Ulrika Forssell har många företagare nu börjat använda systemet för permittering av anställda, även om ansökningar om statligt stöd kan lämnas in först från sjunde april.
Arbetet skrev förra veckan om oro för att stödet inte skulle gälla permitteringar av arbetsgivares familjemedlemmar. Men nu har Tillväxtverkets jurister gjort bedömningen att anställda ägare och anställda i ägarens familj ska kunna permitteras med stöd, men att detta inte gäller i enskilda firmor.
Även finansminister Magdalena Andersson (S) har i veckan aviserat att familjemedlemmar ska kunna omfattas av stödet.
3. Krav på läkarintyg avskaffat
Den som söker sjukpenning från Försäkringskassan behöver från och med i dag, fredag den 27 mars, inte längre skicka med läkarintyg från början.
– Vi ser att vården är satt under press och därför har vi fattat det här beslutet. Det är viktigt både för att avlasta vården och för att människor som ansöker om sjukpenning inte ska behöva vänta på beslut och utbetalning, säger Ulrika Havossar, chef för sjukförsäkringsfrågor på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.
Efter 21 dagars sjukdom krävs ännu intyg.