Kommunal: Ge timvikarier i vården fast jobb i coronatider
Övertidsuttaget ökar snabbt för landets undersköterskor. Ge alla timvikarier fast anställning i bemanningspooler, uppmanar Kommunals ordförande Tobias Baudin, som hoppas att coronakrisen får fler att inse vikten av en stark välfärd.
Medan restauranger varslar och fordonsindustrin permitterar innebär coronapandemin att Kommunals medlemmar arbetar som aldrig förr.
– Vi ser redan nu hur övertidsuttaget ökar markant för Kommunals medlemmar. Arbetsgivare beordrar nödfallsövertid. Arbetskraften räcker inte, och de som finns går på högvarv, säger Tobias Baudin.
Många fackligt förtroendevalda inom Kommunal lämnar det fackliga arbetet och går ut och jobbar i sjukvården och äldreomsorgen.
I förskolor som har färre barn att ta hand om ställer barnskötare om till jobb i äldreomsorgen, i de fall de har rätt utbildning.
Ändå är Kommunals medlemmar troligen bara i början på ett maratonrace, bedömer Tobias Baudin.
Kommunal har länge krävt ökad bemanning i äldreomsorgen och sjukvården, och ser nu hur medlemmar i slimmade organisationer måste börja maratonloppet i uppförsbacke.
– Vi uppmanar arbetsgivarna: Håll inte på med timvikarier, utan se till att ha ordentliga bemanningspooler med fast anställda. Erbjud alla timvikarier tillsvidareanställning på heltid. Undersök om nyblivna pensionärer och personal som brukar hoppa in på sommaren kan gå in och jobba. För alla behövs.
Kommunal får rapporter om stor brist på personlig skyddsutrustning för medlemmar inom sjukvården, som handskar och handsprit.
– Vi ser exempel på att man då går ner i säkerhetsnivå. Region Stockholm säger att långärmade skyddskläder inte längre behövs, tvärtemot vad Folkhälsomyndigheten föreskriver. Det är väldigt oroande, säger Tobias Baudin.
Hur ska facket agera om medlemmarnas säkerhet äventyras?
– Ytterst finns möjligheten till skyddsstopp. Men att stoppa hela verksamheten, det är väldigt långt borta just nu, svarar Tobias Baudin.
– Sverige är i kris. Läget är exceptionellt. Då får alla ställa upp. Vi är tydliga med att säkerheten är arbetsgivarens ansvar.
Tyvärr visar en del arbetsgivare en pinsam brist på insikt i krisens allvar, anser Kommunals ordförande.
På många håll i landet har bussarna i kollektivtrafiken stängt de främre dörrarna, för att undvika köbildning när passagerarna ska köpa biljett och därmed minska smittorisken för både förare och passagerare.
– Men bland andra Skånetrafiken går inte med på det. Det svar vi får är att ”pengarna ska in”, Skånetrafiken kan inte avstå från det.
– Dagen efter att statsministern höll tal till nationen drog Storstockholms Lokaltrafik in bussturer med hänvisning till att bussarna inte är fulla. Svenska folket ska stå som packade sillar på bussen för att SL ser en chans att spara. Det är för jävligt, säger Tobias Baudin, som just har talat med Kommunal i Norge, där busstrafiken ses som samhällskritisk och där bussarnas främre dörrar självklart hålls stängda.
Coronakrisen sätter hårt tryck på många av Kommunals medlemmar. Men på längre sikt tror Tobias Baudin att krisen får fler att inse vikten av en stark välfärd.
– Vi har larmat om otillräcklig bemanning länge. Och hade sjukvården och äldreomsorgen inte varit så slimmade, så hade vi klarat coronakrisen mycket bättre.
– Vi kommer inte att minska våra ambitioner i avtalsrörelsen i höst. Jag tänker på alla som nu applåderar och kallar våra medlemmar ”hjältar”. Hjältar är värda bättre löner och villkor än de vi har.