Oklart om nya avtal – Kommunal vill skjuta fram avtalsrörelse
Kommunal vill skjuta upp avtalsförhandlingarna med SKR på grund av coronakrisen. Samtidigt förs diskussioner om hur förhandlingarna om industrins normerande avtal kan fortgå i nuläget.
– Vi har ju en plan att försöka landa det här till den 31 mars, men det ser ut som det gör och då måste vi faktiskt fundera över vad som är det mest ansvarsfulla sättet att hantera situationen. Och då håller vi alla alternativ öppna, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.
– Men det finns inga beslut fattade i dagsläget om något annat än att träffa avtal den 31 mars, fortsätter han och konstaterar att han helst, om möjligt, vill ha nytt avtal på plats till dess.
De avtalsförhandlingar som rör industrin är de som går först i avtalsrörelsen, den lönenivå som sätts där är normerande för hela arbetsmarknaden.
Förhandlingarna är tänkta att slutföras under mars då de gamla avtalen löper ut i månadens slut, men denna marsmånad är ju inte lik någon annan då hela samhället och arbetslivet påverkas av coronakrisen.
Under onsdagen har Kommunal gått ut med att man vill skjuta på vårens förhandlingar med arbetsgivarna i SKR och förlänga nuvarande avtal, som annars löper ut sista april.
– Medlemmarna i Kommunal har fullt upp med att lösa krisen för Sverige, i det läget kan vi inte förhandla, säger förbundets ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.
Han säger att rådande situation skulle göra det omöjligt att ta ut medlemmarna i konflikt.
– Jag vädjar till industrin och övriga arbetsmarknaden att göra samma sak och förlänga sina nuvarande avtal, säger Tobias Baudin.
Under morgonen rapporterade Sveriges Radio om att det pågår diskussioner just om att skjuta upp avtalsrörelsen.
Och enligt Per Widolf ser man alltså över handlingsalternativen nu.
Men Erland Olauson som, i egenskap av opartisk ordförande, leder industrins förhandlingar säger i dag, onsdag 18 mars, till Arbetet att avtalsförhandlingarna pågår.
– Allt rullar på som vanligt – tills parterna bestämmer sig för någonting annat, och det har de inte gjort hittills.
På IF Metall säger avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä att han förstår att det blir spekulationer.
– Och det är klart att vi funderar på hur vi ska köra det här. Men vi har en plan och den gäller tills vi har bestämt något annat.
Och den planen är?
– Den 31 mars löper avtalen ut.
Samtidigt säger Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen, att man måste ta höjd för den situation som nu har uppstått.
– Det är inga beslut fattade åt något håll, utan vi tittar på olika alternativ och försöker göra en helhetsbedömning av vad som är realistiskt. Det är en helt ny situation för alla inblandade och då finns det skäl till eftertanke och noga övervägda beslut.
Han säger att det kommer vara klarare efter helgen hur man ser på vilken typ av avtal som kan tecknas från kommande månadsskifte.
Klas Wåhlberg tillägger också att förhandlingsläget kan påverkas om deltagare i slutförhandlingarna blir sjuka.
Per Wildolf på Industriarbetsgivarna uppger att själva förhandlingsprocessen hittills rent praktiskt rullar på trots situationen i samhället.
– Vi har fler och fler möten digitalt, men förhandlingarna sköter vi face to face och än så länge går det bra.