Jobbras i Kina efter virusutbrottet
Två månaders koronautbrott kostade Kina minst fem miljoner jobb. Och jobbraset lär fortsätta bedömer flera experter.
Arbetslösheten tog ett kraftigt skutt uppåt visar den officiella statistiken från Kina.
På två månader steg den från 5,2 procent i december förra året till 6,2 procent i februari, vilket motsvarar cirka fem miljoner arbetare.
Det rapporterar bland annat den amerikanska tv-kanalen CNBC som är specialiserad på ekonominyheter.
Den kinesiska arbetsmarknadsstatistiken samlas endast in i storstäderna. De räknar med andra ord inte hur stor arbetslösheten är på landsbygden.
Inte heller hur hög den är bland de nästan 300 miljoner interna migranter som flyttar till andra delar av Kina för att jobba. Statistiken är med andra ord osäker och ger inte en bild över läget i hela landet.
Däremot säger den kraftiga förändringen något om utvecklingen. De senaste 20 åren har den officiella siffran för arbetslösheten i landet pendlat mellan mellan 4-5 procent.
Den kraftiga ökningen tyder på att coronviruset har fått stora konsekvenser. Flera bedömare spår att den utvecklingen kommer att fortsätta i världens näst största ekonomi.
Dan Wang på ekonomitidningen The Economists anlysenhet säger till CNBC att jobbraset troligen fortsätter. Enligt hennes bedömning kommer nio miljoner kineser att förlora sina jobb detta år på grund av virusutbrottet.