Coronavirus: System för permittering klart för besöksnäringen
HRF och Visita har nu enats om ett avtal för korttidspermittering, efter att regeringen i morse meddelade att ett nytt statligt stöd sjösätts. Staten tar en stor del av lönekostnaden när anställda permitteras.
– Besöksnäringen befinner sig i en kris. Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt i ett pressmeddelande.
Visitas vd, Jonas Siljhammar, säger i samma pressmeddelande att avtalet möjliggör för medlemsföretagen att ta del av statens stödåtgärder.
– Det krispaket som regeringen presenterade idag är ett väldigt bra första steg, men vi kommer behöva mer stödåtgärder, fortsätter han.
Besöksnäringen har snabbt drabbats hårt av smittoriskerna då hotell och större evenemang avbokas och restaurangbesöken minskar.
Redan i torsdags sa både Malin Ackholt och Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn till Arbetet att det krävdes fler insatser från regeringen än de som dittills presenterats, de efterfrågade stöd till ett permitteringssystem.
– Korttidsjobben ligger för långt bort i tiden och de är heller inte helt applicerbara i vår bransch, sa Malin Ackholt om den lösning regeringen redan då hade lagt fram.
– Det stämmer att vi tillsammans med HRF har efterfrågat ett system för permitteringar. Det är vår gemensamma analys att branschen behöver det per omgående, sa Torbjörn Granevärn.
I dag, måndag, blev de bönhörda då regeringen lade fram en lösning som innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som den anställde fortfarande får 90 procent av sin lön, men jobbar 40 procent.
För att detta ska komma igång i en enskild bransch krävs ett kollektivavtal mellan berörda parter.
Ungefär fem timmar efter regeringens presskonferens meddelade Visita och HRF i dag att de tecknat ett sådant för hotell- och restaurangnäringen.