Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Under onsdagen, 19 februari, ska den brittiska regeringen lägga fram sitt förslag till översyn av landets migrationslagar.

I ett försök att ta efter Australiens poängsystem för arbetskraftsinvandring hoppas regeringen, som styrs av det konservativa partiet Tories och premiärminister Boris Johnson, för första gången på decennier ta ”full kontroll” över Storbritanniens landsgränser, rapporterar brittiska medier.

Om planerna blir verklighet har lågutbildade personer inte möjlighet att få visum och arbetsgivare uppmanas nu att sluta förlita sig på ”billig arbetskraft”, skriver BBC.

Från oppositionen liksom näringslivet hördes genast kritiska röster.

Företagsledare inom industrin varnade för ”katastrofala konsekvenser” såsom stora tapp av arbetstillfällen och nedläggningar av fabriker.

Även arbetsgivarorganisationer inom vård, hemtjänst och jordbruk uttryckte oro.

Poängsystemet som Tories vill införa innebär att arbetare måste kunna tala engelska och vara uppbackad av en arbetsgivare för att få visum.

Nicola Sturgeon (SNP), Skottlands försteminister, som krävt en ny folkomröstning om Skottlands självständighet, var rasande på Twitter efter Tories utspel.

”Vår demografi gör att vi måste locka hit mer folk – det här gör det så mycket svårare”.