Så slipper du vabba – eller inte?
Dålig ekonomi. Mycket att göra på jobbet och en sur chef. Känner du också panik över att kräksjukans och barnsjukdomarnas högtid, vabruari, närmar sig? Här är några tips för att (kanske) slippa vabba.

Sjuka barn på jobbet – en lite vanligare syn i februari än annars.
1. Kör det skamlösa Alvedontricket
”Andra föräldrar lämnar väl barnen på förskolan efter att ha gett dem lite febernedsättande?” Om det är så är det inte okej. Precis som du behöver vila när du är sjuk så orkar ett sjukt barn inte med en dag på skola eller förskola.
Personalen har inte heller tid att ta hand om ett trött och småfebrigt barn och risken är stor att både anställda och andra barn blir smittade.
2. En kräkning är väl ingen kräkning?
”Inte kan det väl vara magsjuka när barnet bara kräktes en gång?” Jo, faktiskt. Magsjuka, eller vinterkräksjuka som det ofta kallas, är dessutom mycket smittsamt.
Har barnet kräkts ska det vara hemma från förskolan 48 timmar efter sista kräkningen eller diarrén för att inte smitta andra. För större barn kan det räcka med 24 timmar, men kolla skolans regler.
3. Var en pappa
Okej, det är lite tillspetsat, och du kommer inte undan helt. Men genomsnittspappan vabbar mer sällan än genomsnittsmamman.
Kvinnor tog ut 61 procent av vabdagarna 2018 och män 39 procent.
4. Smitta kollegorna
Bädda ner det snoriga barnet i fikarummet på jobbet. Det kan kännas som en praktisk lösning, men är oschyst både mot barnet som behöver vila och mot kollegorna som riskerar att bli smittade.
Och du jobbar sämre om du ska vårda barnet samtidigt. Arbetsgivaren kan dessutom säga nej till barn på jobbet, både friska och sjuka.
5. Var tjänsteman: Vobba!
Det pratas mycket om att vobba i stället för att vabba i dessa digitala tider. Att vobba betyder att jobba hemifrån när barnet är sjukt. Det kan kännas som ett stressande krav och framför allt funkar det bäst för vissa tjänstemän.
Det är svårt att vårda äldre, köra buss eller bygga hus hemifrån.
6. Muta en granne
Att få en granne, faster eller bekant att vabba kan vara en lösning på riktigt. Man behöver inte vara hemma med sina egna barn för att vabba.
Ring bara och anmäl till Försäkringskassan första gången personen ska vårda ditt barn. Sedan får personen som vabbar söka ersättning från Försäkringskassan på en blankett som även du skriver under.
7. …eller ge upp
Om du har barn, och inte tänker isolera både det och dig själv från all mänsklig samvaro, är det lika bra att ge upp. Du slipper inte undan.
Barn är sjuka oftare än vuxna. Du har rätt att vara hemma med ditt sjuka barn utan att arbetsgivaren straffar dig eller ens gnäller. Och om du inte måste torka spyor kan det vara riktigt mysigt att ligga i soffan tillsammans och läsa eller se på barnprogram.