1. Kör det skamlösa Alvedontricket

”Andra föräldrar lämnar väl barnen på förskolan efter att ha gett dem lite febernedsättande?” Om det är så är det inte okej. Precis som du behöver vila när du är sjuk så orkar ett sjukt barn inte med en dag på skola eller förskola.

Personalen har inte heller tid att ta hand om ett trött och småfebrigt barn och risken är stor att både anställda och andra barn blir smittade.

2. En kräkning är väl ingen kräkning?

”Inte kan det väl vara magsjuka när barnet bara kräktes en gång?” Jo, faktiskt. Magsjuka, eller vinterkräksjuka som det ofta kallas, är dessutom mycket smittsamt.

Har barnet kräkts ska det vara hemma från förskolan 48 timmar efter sista kräkningen eller diarrén för att inte smitta andra. För större barn kan det räcka med 24 timmar, men kolla skolans regler.

3. Var en pappa

Okej, det är lite tillspetsat, och du kommer inte undan helt. Men genomsnitts­pappan vabbar mer sällan än genomsnittsmamman.

Kvinnor tog ut 61 procent av vab­dagarna 2018 och män 39 procent. 

4. Smitta kollegorna

Bädda ner det snoriga barnet i fikarummet på jobbet. Det kan kännas som en praktisk lösning, men är oschyst både mot barnet som behöver vila och mot kollegorna som riskerar att bli smittade.

Och du jobbar sämre om du ska vårda barnet samtidigt. Arbets­givaren kan dessutom säga nej till barn på jobbet, både friska och sjuka.

5. Var tjänsteman: Vobba!

Det pratas mycket om att vobba i stället för att vabba i dessa digitala tider. Att vobba betyder att jobba hemifrån när barnet är sjukt. Det kan kännas som ett stressande krav och framför allt funkar det bäst för vissa tjänstemän.

Det är svårt att vårda äldre, köra buss eller bygga hus hemifrån.

6. Muta en granne

Att få en granne, faster eller bekant att vabba kan vara en lösning på riktigt. Man behöver inte vara hemma med sina egna barn för att vabba.

Ring bara och anmäl till Försäkringskassan första gången personen ska vårda ditt barn. Sedan får personen som vabbar söka ersättning från Försäkringskassan på en blankett som även du skriver under. 

7. …eller ge upp

Om du har barn, och inte tänker isolera både det och dig själv från all mänsklig samvaro, är det lika bra att ge upp. Du slipper inte undan.

Barn är sjuka oftare än vuxna. Du har rätt att vara hemma med ditt sjuka barn utan att arbets­givaren straffar dig eller ens gnäller. Och om du inte måste torka spyor kan det vara riktigt mysigt att ligga i soffan tillsammans och läsa eller se på barnprogram. 

Villkor för vab

Du kan få tillfällig föräldra­penning för vård av barn om:

• …barnet är mellan 8 månader och 12 år. Det går att vabba även med äldre och yngre barn i vissa fall.

• …du måste vara hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ett barn är sjukt. 

• …du följer med barn till läkare, tandläkare, barna­vårdscentral eller psykiatrin.

• …barnets ordinarie vårdare är sjuk.

• …du går en föräldrautbildning som vården anordnar.  

 • …du är försäkrad i Sverige, vilket oftast innebär att du bor eller jobbar här.

• …barnet bor i Sverige, i övriga EU eller i Schweiz.

När barnet är sjukt mer än en vecka krävs läkarintyg.

Enkät: Hur funkar det att vabba i ditt yrke?

Anna Nilsson lokförare och klubbordförande för Seko Green cargo i Boden.

– Har man inte gått på sitt skift är det inget problem, men när vi väl är på jobbet är vi ju oftast inte på hemorten, så då är det svårt. Man får lov att ha en back up-plan; någon som kan hämta när man själv inte kan. Det gäller ju även en vanlig dag om det blir tågförseningar när man ska hämta.

Mathias Lagerman brandman på Kallerstads räddningsstation i Linköping och arbetsplatsombud, Kommunal.

– Om fritids eller förskolan ringer vid utryckning går det inte alls. Då är det omöjligt att hämta barnen. Jag är gift, så oftast kan min fru hämta, annars får jag ringa vänner och bekanta på väg ut i släckbilen. Det samma gäller vid vanliga hämtningar. Personalen i barnomsorgen vet om att de kan tvingas jobba övertid om jag måste göra det.

Fredrik Persson personlig assistent och fackligt ombud på Kommunal i Stockholm.

– Som personlig assistent händer det ofta att man blir ifrågasatt när man vabbar. Arbetsledaren lokalt vet inte alltid hur frågan ska hanteras och kan kräva intyg på att man verkligen vabbat, eller förstadags­intyg på att barnet är sjukt. Det saknas oftast marginaler i bemanningen och vi kan ju som regel inte lämna arbetsplatsen utan att först bli avbytta. 

Vabersättning

Du kan vabba som mest 120 dagar per barn och år. Ersättningen är knappt 80 procent av lönen, max 1 041 kronor/dag. 

Du måste söka ersättning hos Försäkringskassan inom 90 dagar. Om du ansöker om ersättning senast den 10:e får du pengar den 25:e samma månad.