Vänsterpartiet kan väcka misstroende mot regeringen över ett förslag om att förändra arbetsrätten.

Detta även om förslaget är framförhandlat mellan arbetsmarknadens parter.

Det meddelar partiledaren Jonas Sjöstedt i Sveriges radios lördagsintervju, som publicerats redan under fredagen.

Orsaken är den konflikt som uppstått mellan flera av LO-förbunden kring LO:s förhandlingar med Svenskt Näringsliv om las. Där har man bland annat öppnat för att diskutera frågan om att ta bort formuleringen ”saklig grund” ur lagen.

Det har vållat stor ilska bland en rad fackförbund, bland annat Kommunal, som i december valde att inte ställa sig bakom förhandlingarna.

Fortfarande står dock en majoritet av LO:s förbund bakom förhandlingarna.

I Januariavtalet slås fast att las ska ändras oavsett om parterna kommer överens eller inte. Därför pågår parallellt med förhandlingarna en utredning om hur en sådan förändring kan se ut.

Vänsterpartiet har tidigare sagt att de tänker försöka stoppa en sådan lagstiftning, men att de kan ställa upp på en förändring som parterna är överens om.

Nu menar alltså Jonas Sjöstedt att Kommunal måste vara med på en sådan partsuppgörelse för att partiet inte ska väcka misstroende mot regeringen.

– Om stora viktiga fackförbund i Sverige inte sluter upp bakom en åtgärd som förändrar deras medlemmars trygghet på jobbet då kommer vi inte att acceptera att de körs över med lagstiftning i riksdagen, säger Jonas Sjöstedt i intervjun.

Enligt Vänsterpartiledaren skulle ett sådant misstroende kunna läggas fram tidigast till hösten, och först när ett lagförslag om arbetsrätten når riksdagen.

– Det är så vi uttryckt det: när förslaget når riksdagen. Det är den punkt där det ställs på sin spets, säger han till Sveriges radio.