Så ska colombianska facken stoppa regeringens nya lagar
Colombianska fack har ställt 13 krav på regeringens sociala och ekonomiska politik men ännu finns ingen uppgörelse. Nu planeras en ny massdemonstration.
– Regeringen har stängt dörren, säger Diógenes Orjuela, ordförande för landets största centralorganisation, CUT.
Sedan 21 november har strejker och demonstrationer avlöst varandra i Colombia.
Tre större strejker har anordnats, varav den första lockade mest stöd bland befolkningen.
Colombia är ett av latinamerikas minst jämställda länder med utbredd korruption. Befolkningens missnöje pyr men vid förhandlingsbordet sitter parter med extremt litet stöd bland invånarna.
Å ena sidan konservative presidenten Iván Duque, vars popularitetssiffror är i sank. En färsk Gallupundersökning visar att 70 procent av befolkningen inte har något stöd för honom.
Å andra sidan facken, som endast organiserar cirka 5 procent av alla löntagare.
Men Diógenes Orjuela, som leder landets största centralorganisation CUT, är ändå hoppfull.
– Vad vi såg 21 november, har ingen motsvarighet i landets historia, säger han och syftar på att hundratusentals colombianer då gick ut och protesterade.
Under torsdagen, 5 december, hade han tillsammans med den fackföreningsledda nationella strejkkommittén ett möte med regeringsrepresentanter om landets minimilön.
Nuvarande minimilön är 828 000 peso i månaden, cirka 2 200 kronor. Regeringen, med stöd från arbetsgivare, vill att den sänks med 30 procent för unga mellan 18 och 25 år.
– Men vi vill att den höjs, för i beräkningarna måste man ha med inflation, produktivitet och konsumtionskraft, säger Diógones Orjuela på telefon från Bogotá.
Nästa möte om minimilönen är planerat till 15 december.
Den nationella strejkkommittén har ställt 13 krav på regeringen som bland annat innefattar hårdare tag mot narkotikahandeln och de våldsamheter som kopplas till den samt förbättrade pensionsförmåner.
Ett annat krav är att regeringen drar tillbaka sitt förslag om en skattereform. Det lär dock bli svårt, för nästa vecka planeras en omröstning om reformen i kongressen.
– Vi vet ännu inte vilken dag omröstningen är, men samma dag planerar vi för en ny massdemonstration i hela landet, säger Diógenes Orjuela.
Enligt medieuppgifter har fem människor dött under de senaste veckornas protester. Och en lokal facklig ledare från Calí riskerar åtal för att ha uttryckt sig rasistiskt mot en polis under en demonstration.
I söndags, 1 december, valde president Iván Duque, att öppna upp för samtal med strejkkommittén.
Han förklarade då på Twitter att ”alla ska ha rätt att ge förslag på åtgärder, konstruktivt och utan krav och ultimatum. Må vi vara öppna för att lyssna och sätta oss in i varandras situation.”
Men Diógenes Orjuela tycker inte att veckans två möten gett något.
– Hittills är dörrarna helt stängda. Regeringen är inte villig att förhandla, utan vill hellre driva igenom lagar i kongressen, trots ett enormt lågt folkligt stöd.
Facken i Colombia
Colombia har cirka 45 miljoner invånare. 22,5 miljoner räknas till arbetskraften, varav 4 procent är fackligt anslutna. Högst organiseringsgrad hade landet 1977 med 17 procent av arbetskraften.
Mindre än 25 procent av alla colombianer har rätt till pension.
12 procent räknades som arbetslösa i januari 2019.
CTC, som är Colombias äldsta centralorganisation, grundades 1925 och har totalt 175 000 medlemmar.
CUT bildades 1986 efter en sammanslagning mellan två centralorganisationer. Närmare 600 000 medlemmar ingår i CUT.
Källor: Dane, Ministerio de trabajo, CTC, CUT.