– Vi avskaffade TV-monopolet och det ska vi vara stolta över, för det var vi som gjorde det, men betyder det att vi per automatik ska avskaffa Public service? Näääe, inte nödvändigtvis.

Det var på sin höjd en diskussion om nyansen mellan långsam strypning eller direkt giljotinering av Public service vi som besökte Moderaternas partistämma i lördags fick höra.

Det hela blev inte bättre av att man valt att lägga debatten om Public service parallellt med en debatt om ett annat rött skynke för landets liberalkonservativa parti – Systembolaget. 

Totalt en debattör går upp och säger att alkohol inte är en vara som alla andra och att man därför kanske ska ta det lite lugnt med avregleringarna.

Han möts av kompakt tystnad i salen. Betydligt mer fest blir det när partiets drag under galoscherna-falang, manifesterad av MUF-ordföranden Benjamin Dousa, glider upp på scenen i en ”Avskaffa Monopolet”-tröja.

Ett politiskt partytrick som förmodligen gjort honom till kung bland EPA-traktorerna på torget under Oxhälja i Filipstad. Stående ovationer.

Det var helt enkelt inte en debatt. Det var en borgerlig avskaffningsfest.

– Vi får kollektivt gömma oss bakom skämskudden när vi tryckte igenom skattefinansieringen.

En av de mer intressanta slutsatser som görs är att ju fler människor som kommer i arbete, desto mer pengar går till Public service sedan licensen avskaffades och skattefinansieringen klubbades igenom.

Rösterna från de delar av borgerligheten som enbart säger sig vara kritiska till att skattemedel går till ”glättig underhållning” skulle vara betydligt lättare att ta till sig – om man inte fick känslan av att exakt samma debattörer kommer förespråka en nedläggning om ett par år med argumentet: ”Det är ju ändå ingen som tittar.”

Johannes Klenell

Något som upprör flera av debattörerna, rejält. Det ska löna sig att arbeta, men tydligen inte genom att du får se TV-program om tjocka hundar eller präster som söker kärleken.

Skatten är i dag en viss procent, men kan aldrig överstiga 1 300 kronor om året. Detta leder i en moderat ekvation till att ju fler som jobbar, desto mer ökar budgeten för program som Första dejten

Ett argument för total nedläggning.

Detta är inte vad våra skattemedel ska gå till. Public service ska vara: Saklighet, opartiskhet och mindre trams.

Många talare tycker att Public service är vänstervridet i dag. Ja, eller det verkar i ärlighetens namn samtliga i lokalen tycka.

En gång har en undersköterska intervjuats som också visat sig vara vänsterpartist. Det är, tillsammans med det där hundprogrammet och dejting-tv, några av få återkommande exempel som ges på varför det är dags för en radikal förändring. 

Huruvida Public service skulle vara vänstervridet är nog upp till någon annan än mig att avgöra.

En vän som arbetade på insidan sa en gång att: ”Public service är liksom inte vänster eller höger, det följer samhällskonsensus. Är Sverige konservativt så blir vi en spegling av det. Är det progressivt eller vänster så återspeglar vi i stället det.”

På något vis sätter det fingret på varför ingen av oss någonsin blir nöjd.

Jag har liksom aldrig träffat en människa till vänster som upplever exempelvis Agenda som representativt för dem.

Det var på sin höjd en diskussion om nyansen mellan långsam strypning eller direkt giljotinering av Public service vi som besökte Moderaternas partistämma i lördags fick höra

Johannes Klenell

Tvärtom så följer frågorna som tas upp där ganska nära den alarmism om brott och invandring som idag får sägas vara kärnämnen hos hela det borgerliga blocket.

För att inte tala om Opinion Live.

Rösterna från de delar av borgerligheten som enbart säger sig vara kritiska till att skattemedel går till ”glättig underhållning” skulle vara betydligt lättare att ta till sig – om man inte fick känslan av att exakt samma debattörer om ett par år kommer förespråka en nedläggning med argumentet: ”Det är ju ändå ingen som tittar.”

Vi lever i en tid med begrepp som Fake News. Public Service uppdrag blir i det sammanhanget allt viktigare.

Ändå fastnar den här debatten i sedvanliga anekdoter om ”kommunister på TV2” som vi hört från ungkonservativa i decennier.

Det enda argumentet för Public service fortsatta existens som återkommer är att det kan vara bra att ha i händelse av krig.

Partistyrelsens Christofer Fjellner som får ikläda någon sorts papparoll i debatten säger till sist med mästrande Reinfeldt-stämma.

– Jag hör vad ni säger. Ni gillar inte Public Service-skatten helt enkelt. Och jag skulle ju vara förvånad. För ärligt talat, ni är ju moderater. Ni gillar ju inga skatter.