Ett kontroversiellt Fifaförslag får svenska Byggnads att se rött.

– Fifa är världsmästare på självmål. Deras giriga jakt på pengar kostar arbetarliv och förstör för fotbollen. Fifas eget ramverk för mänskliga rättigheter verkar inte ens vara värt bläcket på pappret. Byggnads säger bestämt nej till att utöka VM så länge inte arbetares liv och säkerhet kan garanteras, säger ordföranden Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Den 5 juni inleder det internationella fotbollsförbundet Fifa sin kongress i Paris.

Den stora diskussionsfrågan kommer att bli presidenten Gianni Infantinos förslag att världsmästerskapet redan år 2022 ska utvidgas från 32 till 48 lag.

Ett förslag som facken menar skulle få konsekvenser bortom fotbollsplanen.

Qatar skrotar slavliknande system

Global

Värdlandet Qatar har satsat mångmiljardbelopp på nya arenor men Fifa har dragit slutsatsen att landet saknar kapacitet att arrangera ett utvidgat mästerskap. En intern utredning har därför studerat möjligheten att låta något eller några länder i regionen agera medarrangör. 

Fifa tittade ursprungligen på Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Kuwait och Oman, rapporterar AP. Eftersom de tre förstnämnda länderna ligger i diplomatisk konflikt med Qatar valde organisationen att gå vidare med Oman och Kuwait. 

Oman avböjde med hänvisning till tidsbrist, men Fifapresidenten Infantino har besökt Kuwait för att diskutera med landets ledning. 

Det globala byggfacket BWI, med svenska Byggnads som en drivande kraft, har under de senaste åren gjort stora ansträngningar för att förbättra villkoren för Qatars migrantarbetare.

Arbetet har varit framgångsrikt. BWI har fått rätt att genomföra säkerhetsinspektioner i landet – där facklig organisering är olagligt – och 2017 meddelade Qatar att det avskaffar kafalasystemet.

Den hårt kritiserade modellen knöt uppehållsrätt till anställning och innebar bland annat att migrantarbetare inte kunde lämna landet utan arbetsgivarnas tillstånd.      

Ivar Andersen: Det Qatar som Källström inte såg

Global

Men i Kuwait gäller fortfarande kafala. Och BWI varnar för att ett beslut om att förlägga VM-matcher dit skulle utgöra ett hot mot migrantarbetares säkerhet.

I ett öppet brev till Fifapresidenten riktar fackets generalsekreterare Ambet Yuson och vice ordförande Dietmar Schaefers skarp kritik: 

”Förslaget att i sista stund utvidga medvärdarna till länder som inte respekterar mänskliga rättigheter är chockerande och beklagligt. Det skulle använda ett kryphål i Fifas regelverk för att avfärda andan i Fifas människorättsreformer och bjuda in till ett brett spektrum av risker mot mänskliga rättigheter.”

Även Fifas råd för mänskliga rättigheter, där BWI:s Ambet Yuson ingår, oroas av förslaget.

I ett internt brev till Gianni Infantini, som Aftonbladet publicerar, skriver rådet att det är djupt oroat: ”över de mycket sannolika negativa effekterna för människoliv som ett beslut att involvera ytterligare arrangörer vid ett så här sent skede skulle innebära”. 

Kafalasystemet

När fackföreningsrörelsen och människorättsorganisationer talat om ”modern slaveri” i Qatar är det just kafalasystemet som avsetts.

Systemet har knutit vistelserätt i landet till anställning och inneburit att gästarbetare varken kunnat byta jobb eller säga upp sig. Arbetsgivare har också ensidigt kunnat deportera utländska anställda.

Utöver att avskaffa kafala har Qatar lovat att införa minimilön och att de ID-kort som krävs för tillgång till sjukvård ska utfärdas av staten i ställer för av arbetsgivarna.