Det är ingen nyhet att borgarna vill att arbetslösa ska göra skäl för de pengar de får, oavsett om det är a-kassa, aktivitetsstöd eller försörjningsstöd.

Att de sedan slår in redan öppna dörrar spelar mindre roll.

De flesta kommuner har redan infört prestationskrav för att få pengar, det varken började eller försvann med fas 3.

Det finns ingen tanke bakom detta mer än att du som arbetslös inte ska tro att du ska kunna sitta hemma och få pengar, vilket de själva kan göra med – verkar det som – gott samvete.

Borgarna verkar resonera att genom sig själv känner man andra.  Men en arbetslös kan inte ta time out, de är fast.

Det finns inget bättre sätt att få människor att känna sig så förnedrade. Kanske vissa praktikplatser kan leda till något, men frågan är om det är meningen?

Eller om den arbetslösa helt enkelt ska tröttna på att känna sig utnyttjad?

Gladast skulle nog de borgerliga bli om vi kom tillbaka till statarsamhället, tiden då daglönare stod med mössan i handen och hoppades och bad om jobb för dagen

Jennie Larsson

Det värsta i allt detta, förutom den vidriga människosynen, är att majoriteten inom politiken och speciellt de borgerliga aldrig har haft ett riktigt jobb.

De vet inte vad de pratar om. Det finns ingen erfarenhet av känslan att inte ha någon kontroll över sitt eget liv.

Tvingas du få pengar till ditt uppehälle från samhället är du styrd. Har du ett jobb finns facket där om du vill få lite stöd.

Det finns inte för den som är arbetslös. När har man hört facken höja rösten angående utnyttjandet av arbetslösa?

Arbetslösheten har blivit något många arbetsplatser är beroende av, att arbete ska genomföras av arbetslösa. Detta kräver ju att det alltid finns en tillgång på arbetslösa.

Det är kanske inte meningen att du ska kunna ta dig ur bidragsträsket, vore det meningen hade det funnits fler möjligheter till vettig utbildning, utan att vara beroende av om du kan ta studielån eller ej.

De borgerliga vill inte ha bort arbetslösheten, de använder det som argument för att kunna sänka löner och försämra arbetsvillkoren för de som redan jobbar.

Kanske är det därför de är så emot extratjänsterna som faktiskt ger den arbetslösa en chans att känna sig lite mera värd, en chans att komma ut på bättre villkor till arbetsplatser och visa vad de faktiskt går för.

Att kunna odla kontakter, som är det viktigaste för att få ett jobb.

Gladast skulle nog de borgerliga bli om vi kom tillbaka till statarsamhället, tiden då daglönare stod med mössan i handen och hoppades och bad om jobb för dagen.

För det är dit vi är på väg i rasande fart om inte något händer.