Den åtalade bussföraren frikändes helt på alla tre punkter som han var åtalad för. Borås tingsrätt menar att han inte kan dömas för vållande till annans död, vållande till kroppsskada eller vårdslöshet i trafik, skriver Kommunalarbetaren.

Bussföraren själv är väldigt lättad över att han blev frikänd.

– Advokaterna har ju sagt det hela tiden, men sedan vet man ju inte, säger han.

Han är också glad över allt stöd han fått under den tunga tid som hela processen pågått under.

– Jag vill verkligen tacka för det. Det har varit bussförare från hela landet som hört av sig. Det har betytt mycket, säger han över telefon.

Det var i början av april 2017 som en grupp högstadieelever från Skene i Västergötland åkte iväg på skidresa till Jämtland. I närheten av Sveg körde bussen av vägen. Tre ungdomar dog och över 20 fick vårdas på sjukhus.

Den 30 maj 2018 åtalades bussföraren som körde dem. Han misstänktes för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Åklagaren menade i åtalet att bussföraren varit oaktsam och kört bussen trots att han varit trött och haft nedsatt koncentration. En sömnforskare vid Karolinska Institutet har kommit fram till att bussföraren befunnit sig på en nivå som beskrivs som svår sömnighetsnivå.

Bussföraren själv har hela tiden nekat till brott och menar att han inte varit trött. Hans förklaring till olyckan är i stället dåliga vägförhållanden.

Statens haverikommission som utredde olyckan kunde inte fastställa någon tydlig orsak till att olyckan skedde: ”En sannolik förklaring är därför att den nedsatta vaksamheten har lett till att bussen körde av vägen. En låg avkörningsvinkel är nämligen kännetecknande för olyckor som orsakats av nedsatt medvetandegrad hos föraren”.

Många ungdomar saknade bälte vilket gjorde att olyckan blev så allvarlig.

Rättegången pågick mellan den 13 och 27 mars i Borås tingsrätt. Åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter. Bussförarens advokats inställning har hela tiden varit att föraren ska frikännas helt.

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.