Politik är viktigt tycker svenskarna och i höstens val röstade rekordmånga. Hela 87 procent, vilket både i ett historiskt och internationellt perspektiv är högt.

Men när det kommer till EU och Europaparlamentsvalet är läget ett annat. Endast 51 procent röstade i valet 2014.

EU angår inte oss. Det är tråkigt och torrt. För byråkratiskt och för långt borta.

Egentligen är det märkligt att trots ett snart 25-årigt medlemskap har politikerna inte lyckats få svenskarna att inse hur viktigt EU är.

För faktum är att det som beslutas där är lika relevant som inhemsks beslutad politik. 60 procent av alla svenska lagar tas på EU-nivå.

Enligt statsvetaren Joakim Johansson är intresset inför vårens Europaparlamentsval högre än tidigare. Och låt oss hoppas att det stämmer.

För så länge EU får folk att gäspa jublar den yttersta högern hela vägen till Bryssel.

Socialdemokraternas slogan ”Stå på rätt sida av historien” är verkligen relevant här.

För den populistiska extremhögern riskerar att få ett aldrig tidigare skådat inflytande om vi som tror på demokrati inte röstar.

Det finns högerpopulistiska, invandringskritiska, nationalistiska, bakåtsträvande partier i samtliga EU:s medlemsländer. Och medan det finns flera saker som skiljer dessa partier åt sinsemellan har de vissa grundläggande element gemensamt.

De vill inskränka kvinnors och minoriteters rättigheter, de vill minska mediernas inflytande och de vill försämra för Europas arbetare.

Medan de traditionella demokratiska partierna kämpar på för att få fler att rösta har de högerextrema inte samma problem.

Genom att spela på den starka känslan av anti-etablissemang, EU-skepsis och motstånd mot EU:s grundvärderingar mobiliserar de sympatisörer.

I vårt land är SD-väljarna de mest lojala. Medan fyra av tio bytte parti mellan de senaste riksdagsvalen är hela 86 procent av SD:s väljare desamma. Sannolikt finns samma tendens i EU-valet.

Det spelar roll hur svenskarna röstar. Precis som i de nationella valen har partierna olika agendor och olika intressen.

En icke-röst är många gånger en röst för motståndarsidan.

Med endast två månader kvar till valet är den stora utmaningen för partierna som tror på demokrati att få fler att gå till valurnorna. Trots utbrett ointresse för EU.

För om vi tar demokratin för given och struntar i att rösta riskerar EU att bli något helt annat. Och då är det lite sent att upptäcka hur nära Bryssel egentligen ligger.