Efter en omstart av IT-systemet i maj förra året betalade Kronofogden ut en summa på nästan sju miljoner kronor dubbla gånger.

Liknande missar, men med mindre belopp, gjordes vid åtminstone tre tillfällen till under året. Det uppger Sveriges Radio i dag.

– Det här är ju en signal att vi behöver utveckla vårt IT-stöd så att handläggarna får förutsättningar att göra rätt utbetalningar, säger Kristin Alm, enhetschef på Kronofogdemyndigheten till Ekot.

I går hade Sydsvenskan rubriken ”Malmös hemtjänst miljonsatsade på mobilstyrda dörrlås – som inte fungerar”.

Det handlar om en storsatsning som kom av sig. Den visade sig bygga på ett operativsystem för mobiler som tillverkarna inte använder.

Satsningen har kostat en miljon skattekronor.

Arbetet minns andra missar i arbetslivet med dramatiska konsekvenser:

1. Bygga på fel plats

Lägenhetshusen skulle stå sex meter från gatan i Eskilstuna, men en betongplatta hamnade 5,15 meter ifrån. Alltså 85 centimeter för nära.

Eskilstuna-Kuriren rapporterade i maj 2017 om att det kommunala fastighetsbolaget sedan sökte om ändrat bygglov för att låta missen vara. Men stadsbyggnadsnämnden ville inte ändra detaljplanen.

Plattan behövde därmed rivas upp och byggas om. Kostnad: 1,7 miljoner kronor.

– Tyvärr blev det fel när utsättarna läste in de digitala ritningarna, sa totalentreprenörens projektledare till tidningen.

2. Mörklägga en stad

Kranföraren skulle vända på kranen då det var dags att börja på ett nytt hus, i mörkret såg han inte elledningen.

Kranens vajer slog i högspänningsledningen.

Först syntes ett starkt ljussken, sedan mörklades delar av staden. Över 5000 hushåll blev utan ström.

– Jag blev överrumplad. Det är inget kul. Jag blev rädd, sa kranföraren till SVT efter händelsen hösten 2017.

3. Glömma lägga på luren och tala fritt

Vice statsministern Bosse Ringholm (S) intervjuades hösten 2005 av TV4, om den illegala spelindustrin. Han sa att han förutsätter att polisen gör sitt arbete.

Efter intervjun missade han slå av samtalet. Då bandades att Bosse Ringholm sa till en medarbetare att polisen var ”jävla slöa” och att en enskild polis var en idiot.

– De här kraftuttrycken jag har använt är inte försvarbara utan dom ber jag om ursäkt för, sa han sedan till Sveriges Radio.