”Bredvid varje duktig läkare står en duktig sköterska och sköterskornas sak är vår!”

Så avslutar överläkare Jan Brun sin debattartikel i Dagens Samhälle som handlar om att bristen på sjuksköterskor är orsaken till att akutmottagningen och vårdavdelningarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ”håller på att gå under”.

Artikeln är en replik till den tillträdande styrelseordföranden för sjukhuset Henrik Ripa (M), som i en tidigare debattartikel försvarade nedskärningarna på Sahlgrenska med att sjukhuset har fått både mer pengar och personal, men att man måste ha en budget i balans.

Skyddsombud fick vänta 53 dagar på inspektör: ”Folk grät”

Arbetsmiljö

Dessa argument biter inte på Jan Brun som i stället ifrågasätter om pengarna har gått till rätt saker.

Han menar att trots att bristen på sjuksköterskor har varit känd sedan länge så finns en politisk ovilja att skapa en attraktiv och hållbar arbetsmiljö.

”Det är i nuläget svårt att rekrytera och snudd på omöjligt att behålla våra avdelningssköterskor. Det har varit hjärtskärande att på nära håll bevittna hur dessa, ofta nybakade, sköterskor, en efter en, dukar under för avdelningarnas arbetsvillkor, lön och arbetssituation.”

Jan Brun tycker även att Vårdförbundets krav på 10 000 kronor i påslag till nyckelpersoner, utöver vanliga löneökningar, i avtalsrörelsen 2019 är rimlig.

Arbetet har tidigare rapporterat om arbetsmiljön på Sahlgrenska där skyddsombudet Maria Edvardsson larmat om den pressade situationen för personalen i en så kallad 6:6a-anmälan.

– Det handlade om att vi hade en överbeläggning sedan många år. Patienterna fick ligga i korridorerna så vårdmiljön var dålig och arbetsbelastningen var alldeles för hög, berättade hon för Arbetet.