ABB Power grids har omkring 5 000 anställda i Sverige, varav 2 700 i Ludvika. Allan Larsson, klubbordförande för IF Metallklubben är försiktigt positiv till affären.

– Jag tror knappast att Hitachi köper oss för 100 miljarder för att lägga ner. Tvärtom hoppas jag att de kommer att utveckla verksamheten, där vi ju ligger i framkant, säger han till Arbetet.

Han tror alltså att affären kan bli ett lyft för Power grids, då ABB inte satsat ordentligt enligt honom.

– Nej, det har känts lite avslaget på senare tid.

Han är också kritisk till hur den interna informationen skötts av ABB.

Det har under en tid ryktats om att företaget skulle göra sig av med Power grids, men det är inget man pratat med facket om.

– Det har skötts dåligt. Vi har inte fått någon information utan fick veta det genom pressmeddelandet i morse. Vi har fått söka information i affärstidningarna, som skrivit om säljryktena, säger Allan Jansson.

Enligt ABB kommer affären att avslutas under första halvåret 2020. ABB säljer drygt 80 procent av aktierna, i dagsläget värda omkring 80 miljarder kronor.

Företaget behåller 20 procent för att säkerställa övergången, skriver man i ett pressmeddelande. Hitachi har sedan option på resten av aktierna efter tre år.