LEDARREPLIK TILL LKAB:S DEBATTARTIKELLKAB är ett statligt bolag som går med vinster på miljardnivå. Trots detta har de anställdas säkerhet nedprioriterats.

Bolaget har erkänt sin skuld till Julia Markströms död. Men samtidigt vill de lägga över fokus på de anställdas egna ansvar för att undvika olyckor.

Det krävdes ett dödsfall innan pelletsverket i Svappavaara började rustas upp.

LKAB kände till att Julia Markströms arbetsplats var farlig, med allvarliga rostproblem i gallergolven. Såväl anställdas rapporter som oberoende konsultföretag har larmat om detta.

Arbetsmiljöverket har redan 2007 krävt att LKAB skapar säkerhetsrutiner som säkerställer att gallergolven inte är sönderrostade, enligt SR:s granskande program Kaliber.

Ändå dog Julia Markström när hon gick över just ett sådant sönderrostat gallergolv och föll flera meter.

Utöver uppgifterna från Kaliber har tre källor uppgett att allvarliga säkerhetsbrister förekommer på LKAB:s anläggningar till mig.

En ville berätta, men under anonymitet. Två har inte velat citeras av rädsla för repressalier.

”Nej, LKAB skuldbelägger inte arbetare”

Debatt

En av de saker som inte kommit i tryck var att många av de stora lamporna i pelletsverket i Svappavaara hänger i vajrar som är svårt anfrätta av rost.

Såväl Julia Markströms mamma och syster har kritiserat LKAB:s säkerhetsarbete i media.

När det kommer till antalet anställda kommer mina uppgifter från en källa med god insyn vid pelletsverket i Svappavaara. Naturligtvis känner bolaget sin verksamhet bäst.

Men det är också intressant att titta på vad LKAB själva sagt om saken i media.

LKAB:s nuvarande VD tillträdde 2015. Enligt NSD och Dagens industri har han kallats ”slaktaren från Boliden” efter att ha avskedat många anställda i Bolidens gruvor. I en intervju med SVT berättar han om hur han ser på sitt nya jobb och LKAB:s verksamhet.

På SVT:s fråga om färre ska göra mer för att lönsamheten ska öka svarar han att ”ja, någonstans i grunden är det som det som gäller.”

Josefina Skerk: Skyll inte på arbetarna för att de dör på jobbet

Ledare

Uppenbarligen var det en framgångsrik metod. Nu, två år senare var LKAB en veritabel vinstmaskin.

De sista årens fokus på lönsamheten i LKAB har naturligtvis inneburit besparingar på annat.

Evelina Markström skriver i SVT Opinion att hennes syster dog därför att LKAB ”prioriterat lönsamheten”.

Detta pekar även Kristina Markström, Julia Markströms mamma, på i en intervju i Expressen: ”LKAB går ut väldigt stort med att säkerheten går först. Men LKAB är ett miljardföretag och var går vinsten? Den går inte till att underhålla säkerheten för dem i branschen, i alla fall inte i tillräckligt hög grad. Något sådant här ska inte kunna hända”

Ett statligt bolag som LKAB borde vara ett föredöme i samhället.