Riskerna att som statsanställd utsättas för våld, hot och trakasserier är särskilt stora vid myndigheter med många medborgarkontakter, vid länsstyrelserna och vid lärosäten, skriver Statskontoret i ett pressmeddelande.

I den rapport som presenteras konstateras att det är vanligast att medarbetare blir utsatta för trakasserier som okvädningsord, obehagliga anspelningar och subtila hot och att det sker via internet, telefon eller e-post.

– Särskilt trakasserier och hot som sprids över internet är en fråga som myndigheterna ännu är lite trevande inför, säger Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren i ett pressmeddelande.

Senast i dag, torsdag 27 september, drabbades statstjänstemän från Kronofogden i Västerås av just hot och våld.

Sex tjänstemän skulle mäta ut maskiner på en gård, men det ville en man stoppa. Det hela slutade med att han försökte köra över dem med en grävmaskin, rapporterar Aftonbladet.

Då en av tjänstemännen träffades av maskinen och skadades lindrigt, misstänks mannen nu för våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.