Lärarnas Riksförbund om nytt avtal: Ropar inte jippie
Avtalet för 200 000 lärare är nu klart, men det stora arbetet återstår. – Nu är det upp till bevis för kommunerna, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.
I sex månader har Sveriges 200 000 lärare, yrkes- och studievägledare fått vänta på ett nytt avtal. I går, efter en insats från medlare, blev det klart.
Men resultatet är inget som får Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund jublar över.
– Jag gör väl inte vågen direkt, eller ropar jippie. Det är inte så att det här löser alla problem på en gång men avtalet innehåller ändå en hel del bra skrivningar, säger hon.
Hon tillägger att avtalet är en medlarprodukt, och därmed en kompromiss, men att facken fått gehör för en hel del av sina synpunkter.
Den förändring arbetsgivarna ville se av turordningsreglerna blir till exempel inte av.
Det viktigaste i avtalet är dock, enligt Åsa Fahlén, skrivningarna om att förbättra arbetsmiljön.
Arbetet ska ske lokalt, ute i kommunerna och på skolorna.
– Det har aldrig tidigare stått uttryckligen i det centrala avtalet att det här ska ut på varje skola. Det här ska få effekt på varje arbetsplats, för varje lärare.
För att säkerställa att det verkligen sker ska arbetet utvärderas både centralt och lokalt, och i slutet av avtalsperioden ska resultaten analyseras.
– Nu är det upp till bevis för kommunerna. Vi kommer att göra vad vi kan för att det här blir verklighet och vi kan bara hoppas att kommunerna ställer upp och tar det på allvar.
När det gäller lönerna är avtalet sifferlöst och innehåller varken nivåer för löneökningarna eller garantier för enskilda lärare. Lärarna har haft sifferlösa avtal även tidigare och det har varit gynnsamt, enligt Åsa Fahlén.
Hon jämför med läkarna som i senaste avtalsrörelsen krävt att få lämna sitt sifferlösa avtal och i stället få löneökningar angivna.
– Det blev bara industrinormen för dem och det är inget för oss.
Åsa Fahlén säger att årets avtalsförhandlingar inte heller har fokuserat på löneökningar. Lärarlönerna har stigit, men det har gjort att lönestrukturerna behöver ses över.
I det nya avtalet står att arbetsgivaren ska arbete strategiskt med lönestrukturen och att erfarenhet ska värderas, vilket inte alltid skett tidigare.
– Det finns lärare som efter 20 år tjänat mindre än nyutexaminerade, som de dessutom ska handleda, och då är det klart att man inte är så motiverad att stanna i yrket.
Även om de utdragna avtalsförhandlingarna nu gått i mål säger Åsa Fahlén att hon egentligen varken är särskilt glad eller lättad över det.
– Glad blir jag först när jag ser att avtalet verkligen ger förändringar ute på skolorna. Det är nu det verkliga arbetet börjar.