– Det sänder vissa signaler, om politiker och tjänstemän är för goda vänner. Kommunen är en arbetsplats, och vi befinner oss i professionella situationer, säger borgmästaren Morten Slotved (Konservative) till lokaltidningen Frederiksborg Amts Avis.

Slotved tillägger att det är viktigt med riktlinjer som pekar på att det finns en skillnad mellan tjänstemän och politiker, och att han inte känner till andra arbetsplatser där folk ”springer runt och kramas”.

Kommunforskaren Roger Buch vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole säger att han inte känner till andra kommuner med liknande regler.

– Tills alldeles nyligen tyckte man inte att det var politikernas sak att lägga sig i hur folk hälsar på varandra. Men med den här diskussionen på nationell nivå kring handslag sattes det på dagordningen, säger han.

Buch syftar på regeringens förslag om att den som ska bli dansk medborgare måste ta borgmästaren eller en annan representant för kommunen i hand vid en officiell ceremoni.