Det är en solig söndagseftermiddag när LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson kliver in på Södermalmsskolan i Stockholm. Han ska rösta.

Bara några timmar återstår till vallokalerna stänger.

För en vecka sedan stod han i LO-borgen och sa att valet ute på arbetsplatserna står mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

En existentiell fråga för LO, eftersom banden till Socialdemokraterna är djupt rotade i organisationen, genom den facklig-politiska samverkan.

Vad tänkte du på när du vaknade i morse?
– Vet du vad? I morse vaknade jag ur en mardröm. Mardrömmen var att jag hade glömt att rösta.

LO-ordföranden skrattar. Sedan blir tonen allvarlig.

– Det är klart att jag är orolig över den här dagen. Det är nu vi får se om åtgärderna vi har gjort, snacken på arbetsplatser och med enskilda medlemmar har hjälpt. Det vet jag inte, men jag hoppas.

Målet är nått, LO och dess 14 förbund har ringt 630 000 samtal till medlemmar.

Efter semestern var det oroligt, men efter ett möte med förbundsledningarna tog det fart. Karl-Petter Thorwaldsson dubbelkollar i mobilen.

– Sista veckan har vi ringt 260 000 samtal.

I fredags var Karl-Petter Thorwaldsson hos Fastighets i Stockholm för att gratulera – de har ringt flest.

– När jag kom dit hade de till och med tagit in pensionerade medlemmar som ringde till andra pensionärer.

I valet 2014 röstade 51 procent av LO:s medlemmar på Socialdemokraterna, enligt SVT:s vallokalundersökning.

Ser man till hela gruppen arbetare så röstade 40 procent på Socialdemokraterna, enligt samma undersökning.

Vilket S-resultat skulle göra att du drog en lättnadens suck?
– Om jag skulle dra en lättnadens suck för framtiden, då skulle vi nå målet att varannan medlem röstar på Socialdemokraterna. Det tror jag inte att de kommer att göra. Så långt kommer vi inte att nå, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

I stället betonar han att avståndet mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i LO-gruppen behöver vara ”rejält”.

– Sen om det blir 35, 40 eller 45, det har egentligen inte så stor betydelse. Om SD är jämnstora med S bland LO-medlemmar, då kommer vår debatt att bli väldigt svårt de kommande åren.

Karl-Petter Thorwaldsson pekar på den gångna mandatperiodens svåra parlamentariska läge och ett stort flyktingmottagande.

På nationell nivå tycker han med det i åtanke att det vore något ”ganska enastående” om de rödgröna skulle bli större än de borgerliga partierna.

– Om dessutom Socialdemokraterna minskar mindre än vad Moderaterna gör kommer det också vara ett tecken på att det inte är själva idén som vi står för som våra medlemmar eller väljarna i Sverige har lämnat.

LO-ledaren menar att det är omöjligt att säga var gränsen går för när den facklig-politiska samverkan är hotad i grunden.

– Vi har inget val, alldeles oavsett om vi av taktiska skäl skulle kunna säga att nu lägger vi ner facklig-politisk samverkan så lägger vi ju då ner det vi är. Vi är ju en rörelse på de många människornas sida för sanning och rätt och alla människors lika värde. Skulle vi lägga ner det och säga att nu måste vi anpassa oss till att SD har vuxit, då lägger vi ju ner hela idén med en fackförening.

– Det är en ganska stor risk att det blir en borgerlig regering, stödd av Sverigedemokraterna. Till sist kommer nog Centern och Liberalerna att vika ner sig, det är min bedömning. Då kommer vårt läge när det gäller arbetsrätten att bli riktigt tufft de kommande åren. Oavsett valresultat har vi en uppgift, det är att se till att skydda våra kollektivavtal och vår arbetsrätt. Så vi kommer inte att lägga ner det även om vi får en borgerlig regering.