MELLERUD. E45:an går rakt genom orten och förbi det vita huset med Antik-skyltarna.

Därinne sitter Doris Lindberg och Bo Anderlid i det som varit en antikaffär i 45 år.

– Det är så mycket som har försvunnit här i byn genom åren, säger Bo Anderlid som sitter bland de hundratals tavlor som står längs väggarna. Han rabblar upp: Posten, Försäkringskassan och Handelsbanken.

Antikaffären öppnade för 45 år sedan. Huset som byggdes 1872 var från början ett apotek.

– Men det betyder mycket att 45:an går här och att åtminstone en bankomat finns kvar. Och så är det en del turister som brukar kommer in nu på sommaren.

Doris Lindberg tycker att det fortfarande finns mycket i Mellerud. Ett femtontal restauranger, flera affärer och butiker.

– Min favoritrestaurang är Vågen nere på torget.

Inne på Vågen står Ann-Sofie Bachalan som tillsammans med maken Mohammed har drivit restaurangen i 15 år. Som restaurangägare hör Ann-Sofie Bachalan många samtal.

Ann-Sofie och Mohammed Bachalan har drivit restaurangen Vågen i 15 år.

– När Mellerud tog emot många invandrare 2015, riktades all uppmärksamhet på dem vilket ju tyvärr gynnade SD. Då hade det varit bra att ge skolorna större resurser så att fler får hjälp att lära sig språket, kulturen och att känna sig hemma, säger hon.

Mohammed Bachalan kommer ut från köket. Han tycker det är viktigt att politikerna vågar ta i frågan och slutar vara rädda för att kallas rasister.

– Jag kom inte hit för att leva på bidrag eller förföljas av samma personer som var en fara för oss hemma i Syrien.