HÅVERUD. Julmusiken känns otippat naturlig trots sol och värme utanför. Det luktar kaffe och våfflor när jag kliver in.

Väggarna pryds av vykort och en stor tomtetavla signerad Jenny Nyström.

Sveriges största samling av tomtar tillverkade före 1955. Så marknadsför Sten Torstensson och kollegan Patrik Stridh sitt museum i lilla Håverud i Melleruds kommun.

– På 1890-talet blev tomtarna röda. Då började man måla husen faluröda och när färgen droppade ner blev luvorna röda. Så man fortsatte helt enkelt med det. Samtidigt började Jenny Nyström att designa om tomtar och målade dem helt enkelt mycket trevligare och mer färgglada. Där nånstans försvann den arga snusande tomten, berättar Sten.

– Jag älskar tomtar. Det är inte religiöst, inte politiskt. Det funkar för alla, säger Sten Torstensson och visar mig igenom rummen med tusentals tomtar.

Men turistbussarna som kommer hit har blivit färre. Förr kunde det vara 200 per säsong, nu handlar det kanske om ett tiotal.

Utanför museet rinner Dalslands kanal och akvedukten som är byggda av ingenjören Nils Ericson, järnvägsbyggaren och kanalkonstruktören, och starkt förknippat med svensk framåtskridande.

I år är det 150 år sedan kanalen var klar och sedan dess har mycket hänt. Numera finns det forskare som liknar Dalsland vid det amerikanska rostbältet med industrier som förtvinar och social oro som sprider sig.

Sten Torstensson är född i Åsensbruk och har alltid bott i Dalsland. När han var åtta år gammal köpte han sin första tomtesparbossa och började därmed sin stora samling.

I riksdagsvalet 2014 blev Sverigedemokraterna största parti i flera av Dalslands kommuner.

Men arbetslösheten i Mellerud har faktiskt sjunkit sedan förra året och Sten Torstensson tycker sig se en positiv utveckling. Det byggs bostäder och vägar.

Det går att pendla från Mellerud till Göteborg på en timme.

– Det enda som är dåligt är att det tar längre tid att få en tid hos läkaren än att få bilen lagad. Vi människor bör väl ändå gå före bilar?
Och invandringen är en laddad fråga i trakten, konstaterar han.

Utanför museet rinner Dalslands kanal och akvedukten som är byggda av ingenjören Nils Ericson, järnvägsbyggaren och kanalkonstruktören, vars namn blivit så starkt förknippat med svensk framåtskridande.

– Jag är positiv till invandring, de behövs för industrierna och är bra för handeln. Men det är tråkigt om skolavslutningar inte längre kan vara i kyrkan.

Men understryker han:

– Jag vill inte ha ett vi och dem.