Konkreta jobbförslag

Noll. Under dagen skiftade emellertid partiet till ett starkare EU-fokus i sin valrörelse. Något som förklaras av Sverigedemokraternas alltmer intensiva krav på EU-utträde. Att lämna unionen skulle minska handel och hota svenska jobb, menar L-ledaren som även lanserade ett förslag om bidragstak i Almedalen.

Pratade mest om

Lejonparten av talet ägnades åt vikten av EU-samarbetet och att det är de liberala värderingarna, i motsats till nationalismen, som partiledaren anser bär upp samarbetet och som lett fram till ”att världen aldrig har varit bättre än i dag”. I slutet av talet lade den tidigare utbildningsministern tyngdpunkten på skolan och personlig assistans.

Yrkesgrupper i fokus

Få, liksom tidigare talare under veckan. Dock lyfte Björklund att alltför många poliser väljer att sluta, när han talade om otryggheten i förorten. Genom att lyfta fram sin egen bakgrund som yrkesmilitär fick han fram ett resonemang som började med att han är stolt över att vara svensk – och slutade med att han är livrädd för nationalismen som politisk rörelse.

Årets alibi från verkligheten

Hittills har partiledarna varit sparsamma med att berätta om personer de mött och deras erfarenheter för att lyfta sina frågor. I stället använder de sig själva. Jan Björklund spelade upp Whitney Houston-låten ”The greatest love of all” som han och hans blivande fru lyssnade på i kassettbandspelaren när de körde bil genom Europa på 80-talet, före Berlinmurens fall. Resan, och en medsmugglad trådlös telefon till ett land där Televerket hade monopol, blev symbol för varför han anser att liberalism, ett större EU-samarbete och ett medlemskap i euron är viktigt.

Starkaste applåd

Jämnt lopp mellan flera punchlines. Eftersom L-ledaren talade precis efter att Sverige gått till kvartsfinal i fotbolls-VM blev det ett tillfälle för retoriskt godisregn över publiken. Men troligen kom den starkaste applåden efter att L-ledaren pratat om de senaste dagarnas verbala stridigheter inom Alliansen. Liberaler kan kompromissa med någon som har en annan syn om pappamånader eller höghastighetståg, konstaterade Björklund och tillade: ”Men vi liberaler kan faktiskt inte kompromissa med någon som anser att judar och samer inte är svenskar”, syftandes på Sverigedemokraterna.