M, C och KD ställer sig bakom nya strejkrättsmodellen
Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ger sitt stöd till det lagförslag om strejkrätten som arbetsmarknadens parter lanserade på tisdagen.
Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Jessica Polfjärd välkomnar dagens förslag från parterna.
– Vi tycker att det är ett rimligt förslag. Det är bra när parterna kan lösa svåra uppgifter tillsammans, säger hon till Arbetet.
Nu har parterna lagt sitt förslag. Kommer ni att driva några förslag som är kopplade till strejkrätten i valrörelsen, som ert förslag om sympatiåtgärder?
– Nej, vår viktigaste valfråga handlar egentligen inte om strejkrätten utan vi ser framför oss en valrörelse som handlar om hur fler ska komma in i arbete. Det här var ett av många förslag som vi tog fram på vår stämma, men det är inte ett av våra prioriterade förslag.
Även Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed är positiv till parternas modell.
– Det är väldigt bra att parterna enats om en lösning som omöjliggör de konflikter vi har sett i Göteborgs hamn. Den har varit extremt skadlig för näringslivet, jobben och svenska företags transportmöjligheter. Det är väldigt bra.
Det kommer inte påverka rätten att vidta sympatiåtgärder, hur ser ni på det?
– Man kan inte förvänta sig att allting löses på ett bräde. Det är bra att man nått den här överenskommelsen för det här är en akut situation som verkligen behöver hanteras. Det har också varit väldigt bra att utredningen satt press på parterna att komma fram. Det visar på en styrka och sänker konfliktnivån på svensk arbetsmarknad.
Så ni står bakom det ni sett?
– Ja, vi får naturligtvis se över det i detalj. Men klart att det är positivt att parterna själva föreslår en lösning som faktiskt omöjliggör den här typen av konflikter, säger Jakob Forssmed.
Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl är också nöjd med dagens besked. Han menar att parterna har gjort ett ”bra jobb”.
– Det är jättebra att man har insett att situatIonen som uppstått i Göteborgs hamn är ohållbar och att man har gjort ett allvarligt försök att rätta till det.
Centerpartiet kommer dock att fortsätta driva ytterligare förändringar av konflikträtten i sin valrörelse, enligt Martin Ådahl.
– Ja, därför att det är en mycket bredare debatt. Här har man svarat upp mot problemen för svensk industri som har varit väldigt akuta. Men det finns motsvarande akuta problem för små och växande företag som är rädda för att utsättas för oproportionerliga blockader och även sympatiåtgärder. De andra frågorna kommer vi att fortsätta att driva men just den här frågan slipper vi nu.