Hälften av de tillfrågade i pensionsbolaget AMF:s undersökning svarar att de inte vet hur mycket som sätts av till deras tjänstepension.

AMF har i sina intervjuer frågat ungefär 2 000 personer i åldrarna 25 till 50 år.

De som känner att de har lite kunskap om tjänstepensionen är också mer oroliga över pensionen än de som har bättre koll.

– Tjänstepensionen blir allt viktigare och är direkt avgörande för att man ska få en pension som man kan leva på i framtiden. När man går i pension har man ofta miljonbelopp i total tjänstepension. Jag tror att den oro många känner för pensionen kan mildras om man förstår hur mycket som betalas in och hur mycket man har sparat. Alla borde besöka minpension.se åtminstone en gång om året, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF, i ett pressmeddelande.

AMF har sammanställt en lista över hur mycket tjänstepension som i genomsnitt sätts av per månad för olika yrkesgrupper.

I den beräkningen ingår inte det som ibland kallas deltidspension och ibland flexpension, alltså en extra inbetalning till tjänstepension som många privat anställda har.

Klicka på bilden för att se den större.

I undersökningen säger också hälften att de aldrig fått information om tjänstepension från sin arbetsgivare.

Endast två procent uppger att de pratar tjänstepension under lönesamtalet. Enligt AMF är kopplingen mellan lön och tjänstepension otydlig för många människor.

Tjänstepensionens storlek beror dels på vilket kollektivavtal som gäller, dels på lönen.

– Yrkeslivet bygger pensionen. Men det pratas alldeles för lite pension på jobbet. Som nyanställd eller när man pratar anställningsvillkor borde det vara naturligt att tjänstepensionen kommer på tal. Lokala fackklubbar och personalavdelningar spelar en viktig roll för att höja kunskapen på arbetsplatser runt om i Sverige, och därmed minska den oro som många känner för sin pension, säger Dan Adolphson Björck.